Съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк заяви на брифинг пред журналисти, че войната с Русия може да приключи преди Украйна да освободи всичките си територии по военен път, съобщи агенция УНИАН.

Коментарът на Подоляк е във връзка с думите на председателя на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, който наскоро заяви, че вероятността за изтласкването на руските сили от окупираните украински територии, включително и Крим, е минимална.

По неговите думи, ако руската армия загуби голям град, например Луганск, който е окупиран от 8 години и е символ за Москва, то това ще предизвика необратими процеси в руският политически елит и в обществото. 

Ген. Марк Мили разясни защо шансовете на Украйна за военна победа не са големи

"По този начин войната може да приключи дори преди да бъдат освободени всички окупирани територии с военни средства. Ако Русия загуби голям град, то тя ще изгуби войната", каза Подоляк.

Той смята, че сега е необходимо да се премине към фазата на "по-конкретна военна помощ", като се има предвид, че Русия в момента води изключително ракетна война срещу гражданската инфраструктура на Украйна - срещу енергетиката, към която е добавена и газовата инфраструктура.

"Трябва да се съсредоточим върху допълнителна противовъздушна отбрана, противоракетна отбрана, допълнителни системи за борба с безпилотни самолети. По този начин Украйна ще достигне до завършекът, който подчерта президентът Зеленски – освобождаването на цялата територия", подчерта Подоляк.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук