Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир беше преизбран единодушно във Върховното народно събрание при стопроцентова избирателна активност, предаде АФП, като се позова на местните медии.
Вчера в Северна Корея се проведоха общи избори за депутати във Върховното народно събрание – еднокамарния парламент, който съгласно конституцията е висш орган на държавна власт. Ръководителят на Държавния комитет по отбраната Ким Чен Ир беше единственият кандидат в избирателна секция с щастливия номер 333, където, както съобщи Централната телеграфна агенция на Корея, “всички избирателни участваха в изборите и гласуваха за върховния главнокомандващ Корейската народна армия Ким Чен Ир”. Целият списък на избраните вчера депутати ще бъда публикуват по-късно днес.
Южнокорейската агенция Йонхап отбелязва, че тези избори в Северна Корея ще станат “компас, който ще определя властта в Северна Корея”. Наблюдателите се интересуват най-вече от това дали сред общо 687 депутати ще бъде и третият син на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който се очаква да стане евентуално приемник на баща си на висшите постове.
Гласуването в Северна Корея представлява своеобразен ритуал. Избирателят първо се покланя ниско на окачените на стената портрети на Ким Чен Ир и на покойния му баща, бившия президент на страната Ким Ир Сен, а след това поема с две ръце бюлетината и я пуска в урната, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ