Избирането на Ким Чен Ун начело на новия висш орган на изпълнителната власт в КНДР фактически го прави държавен глава. Това е констатацията на южнокорейския политолог Чон Сон Чан от Института „Крал Седжон“.
Наскоро парламентът на Северна Корея реорганизира структурата на държавното управление и Ким Чен Ун бе назначен за председател на Държавния съвет. Това го приравнява към статута на дядо му – покойният вече президент Ким Ир Сен. Не е тайна, че Ун се старае да прилича на него, дори във външния си вид, че чак и по прическата.
 
Този май на първия през последните 36 години конгрес на Трудовата партия на Корея (ТПК) за неин председател бе избран Ким Чен Ун. Сега той получава и висшия държавен пост.
 
Според южнокорейския политолог новият орган на КНДР ще изиграе същата роля, каквато изпълняваше Централния народен комитет, съществувал при Ким Ир Сен, но разтурен при неговия син (също покойник) Ким Чен Ир, който е бащата на Ким Чен Ун (или на Ким трети). Всъщност новият орган Държавен съвет заменя комитета по отбрана, в него освен военни влязоха и цивилни ръководители.
 
Чон Сон Чан посочи, че заместници на Ким Чен Ун са представители на армията, партията и правителството. Освен това в състава на новия орган влязоха и двама дипломати, което показва интереса на новото ръководство към външната политика.