Трети пакет мерки на обща стойност 150 млн. евро в подкрепа на бизнеса, работещите и безработните, засегнати от коронакризата, обяви правителството на Кипър днес. Петте нови плана ще се прилагат в следващите 4 месеца, до 12 октомври.

Новите мерки са предназначени да подпомогнат кипърската икономика в етапа на нейното възстановяване след пандемията, заяви финансовият министър Константинос Петридис.

Одобреният от кабинета трети пакет за укрепване на бизнеса, работните места и доходите е насочен целево към икономическите сектори и компаниите, които продължават да изпитват сериозни затруднения заради коронакризата.

Два плана са разработени специално за жизненоважния за Кипър туризъм.

Хотели, места за туристическо настаняване и друг бизнес, свързан с туристическата индустрия, ще получат от правителството субсидия от 60% за заплатите на 90% от своя персонал.

Схеми за подкрепа са предвидени и за предприятия, които са загубили от 35% до 55% от оборота си в резултат на коронавируса.

Около 50 000 души ще бъдат обхванати в петте нови плана за държавна помощ, посочи социалният министър Зета Емилианиду.

С новите мерки само субсидията за доходите на работещите в трите фази на правителствената програма за подпомогане на икономиката заради коронавируса достига 500 млн. евро.

С публични средства са подкрепени 190 000 работещи, 26 000 компании и 22 000 самонаети, отчетоха двамата министри.