През последните години в китайските села има много безработни промишлени работници, тъй като в главния индустриален район, на източното крайбрежие на Китай, бяха затворени много заводи, отбелязва испанският вестник АБС.
Китайските власти ще помогнат на фермерите да се справят с със спада на инвестициите в инфраструктурата и услугите в селското стопанство. За възстановяване на загубите в селото се предвиждат 9,5 млрд. долара. Очаква се, че това решение на правителството ще подпомогне развитието на агросектора в страната. То включва също инвестиции в свинепроизводството и млечното скотовъдство, като и в зърнопроизводството.
Тази година се очаква незначителен ръст на брутния вътрешен продукт, но през 2100 г. той ще нарасне с 10 %, прогнозира Сун Минчун, икономист от Номура Интернешънъл. Според думите му най-тежкият период за китайската икономика е бил през четвъртото тримесечие на миналата година, когато икономическият растеж е бил само 6, 8 %.

Според Сун бумът от инвестиции на китайското правителство за стимулиране на икономиката от 586 млрд. долара може да доведе до ръст от 10 % към четвъртото тримесечие на 2009 г. и началото на 2010 г. / БЛИЦ