В отговор на искането на Вашингтон за повторно разследване на причините за новия коронавирус в Китай, китайските власти предлагат да се проучат проблемите на американските биологични лаборатории по света. Това съобщи във вторник говорителят на китайското външно министерство Жао Лицзян.

"Изискваме да се извърши подробно разследване на проблемите, свързани с военната американска лаборатория във Форт Детрик, Мериленд и над 200 други американски бази извън САЩ за провеждане на биологични експерименти," изтъкна той.

Китайският дипломат подчерта още, че Пекин разчита на съдействието на международната общност, за "съвместно настояване за получаване на прозрачни данни от американска страна".

Смъртта на съпругата на вирусолог от Ухан заплете мистерията с произхода на К-19


"Искаме задълбочено разследване на произхода на пандемията в Съединените щати, както и идентифициране на отговорните за неефективните мерки за борба с коронавируса в САЩ", добави той.

В неделя по Fox News американският съветник на президента по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Китай ще бъде изолиран, ако не приеме отново международни експерти на своя територия, които ще се опитат да разберат при какви обстоятелства новият коронавирус е започнал да се разпространява, уточнява "Монитор".

По-рано този месец американският експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фочи също призова Китай да публикува медицинските досиета на деветима души, чиито заболявания могат да предоставят жизненоважни улики за това дали COVID-19 за първи път се е появил в резултат на изтичане от лаборатория или вследствие на човешки контакт с заразено животно.