Китай разработва технологии за създаване на атомен самолетоносач, съобщиха държавните медии в страната на фона на амбициозни планове на лидера Си Цзинпин за модернизиране на въоръжените сили, предаде Ройтерс.

През октомври Си Цзинпин обеща да превърне армията в “бойна сила от световна класа” до 2050 г., като постави специален акцент върху новите технологии, сред които стелт-изтребители, самолетоносачи и ракети. Новината за новата разработка бе потвърдена от държавната Китайска корабостроителна индустриална корпорация (ККИК), която създаде първия самолетоносач, китайско производство, очакван да влезе на въоръжение през 2020 г. Известен като проект 001A, неофициално той е наричан “Шандун” (виж графиката).

Плавателният съд е първи, построен в Китай от този клас и се смята, че е създаден по модела на другия китайски самолетоносач “Ляонин”. Той е съветският “Рига”, спуснат на вода през 1988 г. и останал в Украйна след разпада на СССР под името “Варяг”. През 1998 г. Китай го купува от Киев за 20 млн. долара и го модернизира. Приет е на въоръжение в китайските ВМС като “Ляонин”. За проекта “Шандун” Пекин не разгласява подробности, но експерти смятат, че е копие на “Ляонин” с приблизително еднакви размери и въоръжение. В началото на януари т.г. в. “Саут Чайна морнинг пост” съобщи, че в Далян и в Шанхай е започнал строеж и на трети.