Китайските епидемиолози, които бяха първите, които се занимават с разпространението на коронавируса, днес са едни от най-опитните специалисти в борбата с тази инфекция.

По време на телеконференцията лекари от Поднебесната споделиха своя опит и най-добри практики с колеги от САЩ, където епидемията се разрази.

Водещият китайски вирусолог академик Чжун Наншан, чието авторитетно мнение сега се изслушва от лекари по целия свят, сподели няколко тайни за борба с инфекцията, уточнява pogled.info.


Китайският вирусолог академик Чжун Наншан

Той каза, че най-заразни са пациентите, които развиват симптомите на коронавирус много бързо. Именно тази категория пациенти се нуждае от приоритетна изолация. 

Напротив, за когото инкубационният период трае достатъчно дълго, те представляват най-малка опасност за другите.

За да се бори успешно с епидемията, експертът също така препоръча да се осигури постоянна и активна циркулация на въздуха в болници и обществени места. Според него това може драстично да намали скоростта на разпространение на коронавируса. Тоест, колкото по-често стаята се проветрява, толкова по-малка е вероятността да се заразите.

Освен това китайските лекари споделиха с американските колеги препоръки, разработени по време на борбата с коронавируса в Ухан, който стана източник на болестта и нейния епицентър в Китай.

Ухан, най-засегнатият по време на епидемията, вече се готви да премахне карантината и да се върне към нормалния си живот, какъвто е бил преди началото на епидемията. Днес метрото ще възобнови работата си там, а отстраняването на изолацията от града е насрочено за 8 април.