Няколко екзотични летателни апарата, представиха китайски разработчици на най-голямото изложение за хеликоптери China Helicopter Exposition. Най-интересният от тях обаче е под формата на летяща чиния, боен хеликоптер, който е наречен с гръмкото име "Голямата бяла акула".

С оглед на факта, че подобен дизайн вече е разработен от други страни преди няколко десетилетия и не е получил развитие, експертите са скептично настроени към перспективите на "Голямата бяла акула". Независимо от това, китайците, по непотвърдени данни, вече са започнали да създават и други летателни прототипи със същата форма.

"Голямата бяла акула" е разработена от Китайската държавна корпорация за авиационна индустрия (AVIC). Дизайнерите използват концепцията за хибридно витло (BWB), премахвайки границата между перката и тялото на летящия обект. Разработчиците позиционират хеликоптера като "високоскоростна конструкция, предназначена да участва във военните действия на цифровата ера".

Китайците прдставиха бойна летяща чиния

 

 

 

За да се докаже обаче, на първо място, хеликоптерът трябва да си съперничи с такива конкуренти като американския AH-64 Apache, CH-53 Sea Stallion и руския Ka-52, Mi-26. Техническите параметри на "акулите" все още не са известни, с изключение на това, че диаметърът на ротора е около 5 метра.

Според чертежите можем също да заключим, че двама души контролират самолета. Рендерите също така показват, че въоръжението може да се състои от 20-мм автоматично оръдие, и от ракети въздух-въздух. По неофициална информация "Голямата бяла акула" ще може да достигне скорост до 650 км / ч.

Трябва да се отбележи, че скептицизмът на специалистите по отношение на бъдещето на този проект се основава на неуспешен опит за прилагане на концепцията за летяща чиния с въртящ се двигател от американски дизайнери през 60-те години на миналия век. Резултатът от проекта Avrocar показа, че подобен форм-фактор на летящ обект е много труден за управление. Тогава проектът беше затворен поради липса на перспективи.