В Съединените американски щати винаги е имало нещо особено. Президентът Ейбрахам Линкълн ни нарече „последната, най-добра надежда на Земята“. Президентът Роналд Рейгън каза, че сме „сияйният град на хълма“. А Робърт Кенеди ни нарече велика, безкористна и милосърдна страна. И аз съм напълно съгласна с това. Това написа Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, а в момента кандидат за президент от Демократическата партия, в статия, публикувана в „Тайм“, цитирана от БГНЕС.
Пълният текст на публикацията й гласи:

И ако има някаква фундаментална идея, която ме е водила и вдъхновявала през цялата ми политическа кариера, то тя се състои в следното: САЩ – изключителна страна. И ако вие добавите към това всички наши плюсове, ще стане ясно, че ние също така сме незаменима страна – страна, в която всички останали виждат лидер. 

Америка е незаменима отчасти и поради това, че ние имаме най-голямата армия в света, имаме най-добрите войници, подготовка и технологии.Днес е изключително важно да се направи всичко необходимо, за да подкрепим нашите хора в униформа и нашите ветерани. 

Америка е незаменима благодарение на нашата мрежа от алианси, създадени в резултат на десетилетия дипломатически усилия. Русия и Китай не могат да се сравняват с нас. Нашите съюзници увеличават нашата мощ, дават принос в нашата система за отбрана и ни подкрепят както в спокойни, така и в бурни времена, както това се случи, когато НАТО заяви, че терористичните атентати от 11 септември 2001 г. са нападение срещу всички членове на алианса. Напускането на нашия алианс в момента ще бъде огромна грешка. 

Америка е незаменима, защото ние имаме най-голямата и най-динамично развиваща се икономика в света. Нашите хора са способни да надминат всички в този свят. А нашите бизнесмени всеки ден откриват нови уникални компании. 

Преди всичко Америка е незаменима и изключителна благодарение на нашите ценности. Когато заемах поста държавен секретар /2009-2013/, аз с гордост представях предаността на нашата страна на ценностите на свободата, равенството и възможностите. Светът взима пример от нас по въпроса за защита на човешките права, правата на ЛГБТ общностите, религиозните и етнически малцинства, жените, хората с ограничени възможности и всички тези, които се стремят да живеят в мир. Ние караме себе си и останалите нации да се усъвършенстват. Именно по тази причина толкова много хора по цял свят искат да станат американци. 

Но заедно с тези достойнства идва и голямата отговорност: ние и занапред трябва да останем световен лидер. Защото, когато Америка не може да изпълнява ролята си на лидер, ние оставяме след себе си вакуум, който дава възможност на екстремизма да пусне корени, вдъхва смелост на нашите врагове и лишава от мъжественост нашите приятели. 

Разбира се, че всичко това не означава, че хората, живеещи в другите страни, не изпитват национална гордост – и останалите държави също носят отговорност, която ги кара да ни помагат в решението на глобалните проблеми. Но Америка притежава ненадмината способност да бъде силата на мира, прогреса и процъфтяването на цялата планета. И ако ние играем ролята на такава сила, това прави нашата собствена страна по-сигурна и по-силна. 

Нека да правим винаги добро и да останем велики. Нека Америка винаги бъде изключителна.