Броят на починалите от COVID-19 вече надхвърля четвърт милион. Това става ясно от worldometers.info/coronavirus/.

Според изнесените към 20. 30 часа данни, от коронавирус са си отишли 250,412 души по света. 

Случаите на заразени са вече 3,617,494.

От тях възстановилите се са 1,178,057.Математици и вирусолози от Германия са единодушни: епидемията от коронавирус няма да приключи скоро.

По този въпрос повечето германски вирусолози са единодушни: под една или друга форма ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус, ще се наложи да останат още около година.

А основен фактор за бързата победа над вируса е създаването на ваксина. Реномираният германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" се надява именно на това - че в рамките на година ваксината ще е факт, при това в достатъчни количества.

Междувременно стана ясно, че НАТО се опасява от втора вълна от коронавирусни инфекции и реши да изготви план за военна операция, за да бъде по-добре подготвен за ново избухване на заразата, съобщи германското списание „Дер Шпигел“.

Според информацията посланиците на НАТО решили миналата седмица по време на тайна среща с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг да се разработи оперативен план с цел той да бъде приет на среща на министрите на отбраната на НАТО през юни.
„Дер Шпигел“ не посочва източника на информацията.

По време на тайната среща Столтенберг казал, че по-координиран отговор на втора коронавирусна вълна ще бъде лакмусово изпитание за достоверност и сближаване в рамките на съюза, казва „Дер Шпигел“. Съобщава се, че генералният секретар също предлага общи поръчки на лични предпазни средства и лекарства чрез собствената агенция за подкрепа и снабдяване на НАТО.

Посланиците също се съгласили да разработят по-дългосрочен „План за действие при пандемии“.

1652 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 4 май.

През днешния ден са доказани още 20 нови случая - в областите: 17 във Видин и 3 в София. Лабораториите продължават да работят. 316 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения.

От тях 37 са в интензивни отделения и клиники.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ