Кметът на Кишинев Йон Чебан заплаши да спре водата на парламента, правителството и президентската администрация, съобщават световните издания.

Действията му са в отговор на "изнудване" от страна на управляващата Партия на действие и солидарност, което може да доведе до спиране на водоснабдяването на столицата.

Това беше реакцията му на решението на Premier Energy да спре електричеството на Apă-Canal Chişinău заради дългове.

"Изнудват ни, че след два дни, на 1 февруари, Кишинев ще остане без вода, защото Apă-Canal Chişinău ще бъде изключена.

- Поискахме да разгледаме ситуацията, в която парламентът, президентската администрация, правителството ще бъде първата вода и канализация, която ще осигури спестяванията, които Premier Energy предлага, така че те първи да видят какво е да останеш без жизненоважни услуги, написа Чебан в своя канал в Telegram, информира news.bg.

Той изрази възмущение, че управляващата партия вдига цените на всичко и взема решения, позовавайки се на регионални причини и военни събития в Украйна".

Кметът подчерта, че градските власти са изплатили дълга на Apă-Canal Chişinău в размер на 130 милиона леи (6,9 милиона долара), който е натрупан от 2015 г. Той призова правителството да окаже финансова помощ на предприятието.

В края на 2022 г. Чебан предупреди, че градът може да остане без вода поради факта, че водоснабдителната компания вече не може да се справи с високите цени на електроенергията и газа.

По думите му финансовите затруднения в предприятието са започнали през 2015 г., след като е трябвало да вземе заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка при невъзможни условия.

Според Vodokanal предприятието е натрупало дълг от 400 милиона леи (около 21 милиона долара), който ще нарасне до 700 милиона леи (36 милиона долара) тази година.

Кметът съобщи и за нарастващия конфликт с проевропейското правителство и обвини властите в страната, че саботират работата му по развитието на столицата. Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица нареди да бъдат извършени проверки в предприятието.

През есента на 2023 г. в Молдова трябва да се проведат избори за местни власти. Наскоро Чебан обяви създаването на нова политическа партия, Национално алтернативно движение, която ще бъде опозиция на управляващата партия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук