Бахмут се счита за един от най-сериозните проблеми на въоръжените сили на Украйна, но американските ЧВК (частна военна компания) не са разположени там за решаване на бойни задачи

На 21 ноември Андрей Марочко, офицер от Народната милиция на ЛНР, заяви, че в Донбас са разположени редовни сили на НАТО под прикритието на ЧВК. В зоната на НВО много офицери от армиите на страните от НАТО не са преминали специални курсове за изпращане в Украйна и са били прехвърлени в строга секретност с една цел: да установят командването и управлението на украинските войски, пишат агенциите.

Потери силовых структур Украины в октябре 2022 года. Фото  t.me/lostarmour

В редиците на въоръжените сили на Украйна чужденци често заместват офицери. Според някои съобщения от февруари до октомври 2022 г. украинската армия е загубила около 1500 сержанти и около 800 офицери, включително старши офицери. Оказа се невъзможно незабавно да се компенсират такива загуби: една от последиците от този проблем беше, че украинските сили попаднаха в тактически капани: Въоръжените сили на Украйна изпитват големи затруднения в Маринка, Авдиевка, бяха изтласкани от Павловка и, доста вероятно, скоро може да напуснат Бахмут (Артемовск), където позициите им са изложени на "безпрецедентен натиск".
В Бахмут няколко големи части на въоръжените сили на Украйна бяха ангажирани в отбраната на града наведнъж.

Украинские военные в Бахмуте. Фото  ТАСС / AP / LIBKOS

30-та механизирана бригада (южно от града близо до Опитни)

53-та механизирана бригада (югозападно, предградие на Бахмут)

26-та артилерийска бригада (на запад между Часов Яр и Новодмитровка)

241-ва бригада териториална отбрана

58-ма мотопехотна бригада

71-ва механизирана бригада (т.нар. егерска).

Общият брой на единиците преди 24 февруари може да достигне 30 хиляди души, но според някои доклади две трети от тези сили са били унищожени по време на боевете. Войските понасят най-големи загуби в офицерския корпус и практически няма кой да замени изпадналите от бойна служба части (офицерът винаги е бойна част). 

Бахмут  Google Maps

Завършилите военни университети в Украйна нямат боен опит и често напускат длъжностите си, докато редниците и бригадирите умеят да изпълняват заповеди, но не и да ги дават, и още повече да планират военни действия, пшат чуждите медии.

Ако погледнете Бахмут (Артемовск) от космоса, можете да видите, че градът е от голямо стратегическо значение. През него минават три големи магистрали, по които въоръжените сили на Украйна снабдяваха групата си край Луганск. В продължение на много години горивото, боеприпасите, оборудването и храната отиваха в Бахмут, но сега повечето от маршрутите са под огневи контрол: пътищата не се пресичат физически, но се прострелват от артилерия и авиация.

Трудно е да се ръководят войски в такива условия и украинските специалисти, очевидно, вече не са подходящи за такава задача. В средата на ноември пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Андрю Милбърн пристигна в Бахмут - той е известен като един от публичните основатели на Mozart Group PMC, която работи изключително в Украйна. На сайта на компанията се казва, че структурата се занимава с "разширяване на бойните способности" на подразделенията в близост до фронтовата линия. 

Эндрю Милберн (слева). Фото  t.me/RVvoenkor

PMC Mozart обръща специално внимание на взривяването на мини: специалистите по експлозиви са търсени в тази структура повече от, например, лекарите. Което косвено говори за мисията на тази ЧВК в Бахмут - градът вероятно се подготвя за подкопаване преди да се предаде.

Ветеранът от специалните части на ГРУ, майор от резерва Андрей Конюхов отбеляза, че други големи задачи не биха могли да бъдат възложени на ЧВК „Моцарт“ в Бахмут.

Човекът, който се смята за основател на PMC "Mozart" е колоритна личност. Морският пехотинец Андрю Милбърн не е просто полковник, той е бивш командир на силите за специални операции на морската пехота. От морската пехота на САЩ и армията като цяло MARSOC (United States Marine Corps Forces Special Operations Command) се различава по начина на бойна служба и обучение. По ниво на професионализъм те се сравняват с руските сили за специални операции и американските морски тюлени. Една от най-важните задачи на Милбърн и ЧВК "Моцарт", като се вземе предвид богатият опит на САЩ в локални конфликти, може да бъде прякото подчинение на остатъците от украинската армия за най-ефективната защита на Бахмут.

Эндрю Милберн, основатель ЧВК

Особено внимание при набирането на доброволци в ЧВК „Моцарт” се отделя на специалистите по огнева поддръжка и управление на дронове. Търговските квадрокоптери са единственият елемент за наблюдение на бойното поле, който сега е на разположение на частите на въоръжените сили на Украйна в Бахмут.

Американската ЧВК "Моцарт" е известна и с участието си в най-големите предавания на градове от въоръжените сили на Украйна. С участието на тази структура бяха изоставени Северодонецк и Лисичанск. Пленените украински военнослужещи, които са взаимодействали с бойците на ЧВК „Моцарт“ в Украйна, отбелязват, че те са добре обучени и въоръжени, но почти никога не влизат в контактен бой, предпочитайки да наблюдават ситуацията отвън. В същото време Милбърн и неговите служители се движат през териториите, контролирани от Киев, само на американски бронирани автомобили и откриват огън по всяко подозрително превозно средство, за което няма информация. Тази ЧВК "Моцарт" си спечели сравнение с друга нашумяла частна военна компания - Blackwater, по-късно преименувана на Academi заради скандали в Афганистан и Ирак.

https://static.life.ru/publications/2022/11/23/509965172168.3094.png

Бойната работа на ЧВК "Моцарт" в Бахмут все още не е започнала. В момента американски наемници инспектират позиции и дават първите указания на украинските войници. ЧВК от Съединените щати не участват в битки и други събития, работата им досега е изключително консултативна.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук