Благодарение на ваксината срещу COVID-19, миналогодишната нетна печалба на компанията BioNTech възлиза на 10,3 милиарда евро. През 2020 печалбата на концерна от Майнц беше в размер на 15,2 милиона евро. Оборотът е скочил от 482 милиона евро до близо 19 млрд. евро, става ясно от актуалните данни.

И за 2022 очакванията са добри

През 2021 германската биотехнологична компания достави заедно с американския си партньор Pfizer около 2,6 милиарда дози от ваксината срещу коронавирус "Comirnaty" в над 165 страни и региони по света. Шефът на BioNTech Угур Шахин съобщи, че "със създаването на първата допусната до употреба РНК-ваксина" неговата компания е повлияла значително "на здравето и икономиката в световен мащаб", пише „Дойче Веле“.

И през настоящата 2022 година компанията от Майнц очаква високи печалби. Вече са поръчани близо 2,4 милиарда дози от ваксината на BioNTech срещу Ковид-19 - само оборотът от тях се изчислява на стойност между 13 и 17 милиарда евро. Ръководството на концерна възнамерява да обяви на предстоящото общо събрание специални дивиденти за акционерите в размер на 2 евро за акция, както и възможности за обратно закупуване на акции.

Невероятният финансов успех на BioNTech се отразява добре не само на акционерите. И градът Майнц, където е седалището на компанията, профитира от високите данъчни постъпления, както и научната сфера.

Финансовият директор на BioNTech Йенс Холщайн обяви "значителни инвестиции в нашите дейности по изследванията и развитието". "Възнамеряваме да инвестираме в научна дейност между 1,4 и 1,5 милиарда евро, което представлява повишение с около 50% в сравнение с предходната година", обяви той.

BioNTech планира бързо да разработи нови програми, сред които такива за имунни терапии, базирани на РНК-технологиите, както и клетъчни терапии.

"Същевременно ще инвестираме и в другата основна част от нашата дейност - заразните болести. Заедно с нашия партньор Pfizer искаме да задвижим напред развитието на ваксините ни срещу грип и херпес зостер", заяви Угур Шахин. Шахин добави, че BioNTech ще инвестира усилено и в областта на регенеративна медицина и автоимунните заболявания.