Командирът на батальон на морската пехота на САЩ подполковник Стюърт Шелър беше отстранен от служба, след като разкритикува военните във връзка с изтеглянето на американските войски от Афганистан във видео, публикувано във “Фейсбук” на 27 август.

„Не казвам, че можем да върнем стореното. Всичко, което поисках, беше отчетност, така че хората да коментират казаното от мен и да потвърдят: „Да, бяха допуснати грешки“. И ако направят това, ще се върна в армията “, каза Шелър. Той казва, че се е отказал от пенсиите и обезщетенията, защото стремежът към „стабилност и пари“ прави хората „роби на системата“.

Шелър се намеси, след като стана известно, че 13 американски морски пехотинци са сред загиналите в Кабул. Шелър критикува министъра на отбраната Лойд Остин и председателя на Общото командване на началник-щабовете генерал Марк Мили, че са позволили затварянето на летище “Баграм”, като са организирали евакуация през летището в Кабул: „Някой от вас хвърли ли на масата пагоните си.

Някой каза ли: “Ей, това е лоша идея - да евакуираме “Баграм”, стратегическото летище, преди да евакуираме всички?”.

Шелър е изпратен в болницата за проверка на психичното здраве, след това той подава оставката си и публикува отворено писмо, в което осъжда изявлението на министъра на отбраната Лойд Остин: министърът обяви, че основната заплаха за въоръжените сили на САЩ е КОВИД-19. Според Шелър увеличаването на случаите на самоубийствата сред ветераните от битката, което надхвърля шест хиляди годишно, е много по -опасно.

„Подобно на много от вас, аз съм много уплашен. Но смелостта не е отсъствието на страх, а способността да го преодолеете. В крайна сметка, ако се застъпвам за отчетност и приличие, системата няма да ме спечели. Не можем едновременно всички да грешим.

Те имат власт само защото ние го допускаме. Всяко поколение се нуждае от революция“, завърши морският пехотинец в обръщението си към шефа на Пентагона.

Видео съобщението на Шелър получава над 70 хиляди гледания във “Фейсбук”. Той отказа да приема материална помощ от своите поддръжници и се обърна към тях с молба да помогне на семействата на загиналите американски войници.

Военният портал Task & Propose обърна внимание на факта, че призивът на Шелър е адресиран не само до обикновените военни, но и до обикновените американци, „сините якички“.

В мрежите се разпространява писмо от друг американски войник, в което той обяснява, че ако евакуацията се беше извършила през огромната база “Баграм”, броят на жертвите ще бъде минимален или изобщо няма.

„Базата в Баграм може да побере до 100 хиляди бежанци, като им предоставя временни жилища. Базата е построена за настаняване, снабдяване, обслужване и хранене на десетки хиляди хора с добре защитена писта, предназначена за най-големите самолети, способна едновременно да зарежда и разтоварва десетки самолети.

Баграм се намира извън границите на града и има голяма писта. Вместо това беше решено да се използва Кабул, гъсто населена градска зона, където американският път за евакуация няма подготвена защита.”

Потребителите в Интернет обръщат внимание на факта, че след събитията от 6 януари близо до Капитолия 26 хиляди войници охраняват 535 членове на Конгреса, а само пет хиляди войници осигуряват евакуацията на 15 хиляди американци от Кабул.

Подполковник Стюърт Шелър не е сам в осъждането на действията на военното командване. На 31 август организацията “Офицери на флага за Америка” публикува призив от около 90 пенсионирани генерали, призоваващи за оставката на американския министър на отбраната Лойд Остин и председателя на Общото командване на началник-щабовете Марк Мили.

Върховното командване е трябвало да предотврати грешки, допуснати при изтеглянето на американските войски, в резултат на които бяха убити 13 американски морски пехотинци, смятат авторите на призива. Според тях, ако командването е направило всичко по силите си, но президентът не се е вслушал, то трябва незабавно да подаде оставка.

Писмото 900те е подписано, между другото, от адмирал Джон Пойндекстър, съветник по националната сигурност на президента Роналд Рейгън и конгресменът Рони Джексън, бивш главен лекар на Белия дом при Обама и Тръмп.

Генерал Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп и бивш шеф на американското военно разузнаване, също отговори на събитията в Афганистан.

„Сърцето ми се къса, когато виждам как афганистанци наводняват летището в Кабул с надеждата да избягат от талибаните. Вярвам, че след Афганистан вече не трябва да разчитаме на висши военни лидери, говорещи глави и политици. Много от нашите генерали са така нерешителни и избягващи да поемат рискове, че действат само като политици, стремящи се към кариера.

Това е пълно и тотално бедствие, а враговете ни завинаги ще ни засрамват. Всички военни командири трябва незабавно да подадат оставка позорно. И президентът трябва да се оттегли: очевидно той е неспособен да взема ясни решения и да прави безопасността на американските граждани свой основен приоритет”, пише Флин.

Днес генерал Флин е един от водещите организатори на републиканската кампания срещу администрацията на Байдън. Той ръководи движението “КюАнън”, към което се присъединяват редица американски консервативни организации.

Флин стартира, както писахме, своята информационна агенция „Цифрови войници“, „за да запълни празнотата, където някога е стояла истинска журналистика“.

На митинги в подкрепа на републиканците и лично Доналд Тръмп, до Майкъл Флин, можете да видите стогодишния генерал Джак Синклауб, ветеран от Втората световна война и фактически основател на ЦРУ.

Сигурността на генерал Флин е поета от членовете на полувоенната група “Преторианците на първата поправка”, ръководена награждавания сержант от Зелените барети Ричард Патрик Луис. Той повтаря думите на Стюърт Шелър:

„Трябва да говорим за революция“. Луис вече е започнал да създава мрежа от учебни лагери „за подготовка на патриоти за революцията“.