"Ако се налагаше, щяхме да останем там до смърт. Но дойде заповед за отстъпление." Това разказват оттеглили се от заплашения от обсада Красный Лиман пред военния кореспондент Александър Коц, пише Епицентър.

Отстъплението на предварително подготвени в тила позиции се наложило, за да не попадне 5-хилядната групировка на руските сили в пълно обкръжение. Последните части били принудени да си пробиват път с бой, разказват бойците.

"Никой не си и помисли за бягство, но дойде заповед за отстъпление. Тръгнахме от Лиман около полунощ", разказват бойците от 2-ри армейски корпус на ЛНР.

При отстъплението попаднали под стрелкови огън, но успели да пробият на скорост.

По данни на руското разузнаване украинската армия е хвърлила в бой огромни сили срещу Луганската народна република, като е концентрирала удара си на Лиманското направление. Командването в Киев свалило резерви от фронта край Славянск и изтеглило танкови подразделения от Северск и Белогоровка.

Числеността на украинските части, настъпващи към Лиман, неколкократно е превишавала защитниците. В бой са били хвърлени чуждестранни наемници и "летящи отряди" със скоростни леко бронирани машини.

Артилерията и бойната авиация на руските сили успели да задържат настъпващите украински части достатъчно дълго, за да могат да се оттеглят и последните бойни подразделения.

Фактът, че на Лиманското направление е било задържано голямо украинско контранастъпление, коментира командирът на батальона "Восток" в състава на въоръжените сили на МВР на ДНР и бивш командир на донецката групировка "Алфа" Александър Ходаковски.

"Момчетата не могат напълно да разберат това, което направиха. На Украйна ѝ трябваше темпо, за да улови момента след Харковското настъпление и да ни притисне по всички направления. Те действаха на мускули, имаха ресурс, напълно реалистични планове, държаха инициативата…", коментира Ходаковски.

"Те възнамеряваха да настъпят на Мариуполското направление, за което прехвърляха сили и средства в района на Угледар, но се сблъскаха със съпротивата в Красный Лиман и заседнаха там. За да сломет нашите момчета, те тряваше да променят плановете и да свалят ресурс от други направления, но темпото вече беше загубено, шокът от отстъплението беше преодолян, започна мобилизация", разказва още командирът.

"Ако не беше факторът Красный Лиман — освен харковското фиаско ни чакаха още много проблеми…", заключава Александър Ходаковски.