Командирът на 36-та  бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волински с позивна "Волина" е излязъл от катакомбите и е напуснал територията на Азовстал, съобщи украинската медия Фокус.

Тази информация, която се разпространява от блогъри в социалните мрежи за момента чака потвърждение от официалните власти.

Сергей Волински - украински военен, майор, участвал в конфликта в Донбас от 2014 г. На 13 април 2022 г. е назначен за командир на 36-та бригада.

БЛИЦ припомня, че именно Сергей Волински призовава да се евакуират военните от "Азвостал". Това той написа в пост:

"Струва ми се, че съм се оказал в някакво адско риалити шоу, където ние, военните, се борим за живота си, използваме всеки шанс за спасение, а целият свят просто наблюдава интересния сюжет", пише Волински. 

Той заяви, че е изключително учуден от "човешкия цинизъм", с оглед на това, че въпреки наличието на закони и правила за воденето на война, те не могат да бъдат спасени от блокадата.  

След започването на евакуацията Руският президент Владимир Путин  заяви, че на украинските военни, които ще напуснат Азовстал, ще бъде гарантиран живота и достойно отношение. Руският лидер предложи на представители на ООН и Червения кръст лично да видят как се държат с украинските бойци.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че медицинска помощ се предоставя на всички тежко ранени, независимо от страната.

По-рано представител на въоръжените сили на Украйна оцени условията на задържане на бойците, които напуснаха завода. Той каза, че руската страна е спазила обещанието си, няма оплаквания от военните.