Медиите разбраха за плановете на Русия, Турция и Иран да си поделят Сирия на неформални зони на влияние. По техни данни между тях е съгласувано президентът на страната Башар Асад да остане на поста си, но временно и силно отслабен.
Ще му бъде позволено да постои на поста си до следващите избори, след което властта ще премине към друг представител на алавитската общност. Първа стъпка по плана ще бъде общото примирие в Сирия, а втория – преговорите между страните от конфликта в страната в Астана, пише „Комсомольская правда“.

За плановете на трите държави съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на свои източници. Зоните на влияние ще съществуват в рамките на федеративната структура на Сирия под контрола на Башар Асад. Със съществено орязани пълномощия той ще остане на власт няколко години. За това настоява най-вече Иран, за когото близкият с шиитите Асад предоставя коридор от Техеран до съюзната с него ливанска групировка „Хизбулла“. 
Планът на „сделката“ все още се намира в зачатъчно състояние. Но той трябва да получи съгласието на Асад и на сирийската въоръжена опозиция. Да не говорим за страните от Персийския залив, САЩ и ЕС. На този етап могат да възникнат сложности, защото Техеран е против участието на своя съперник Саудитска Арабия на преговорите. 

Същевременно не е съвсем ясно по наличната информация как може да се раздели Сирия без участието на сирийското ръководство. Затова и тези данни може би са пример за използвана от медиите техника, когато информацията е частично основана на реални факти и частично на предположения. Бъдещето на сирийското териториално и държавно устройство се определят от законно избраните власти на страната. Не може да се вземе решение без тяхно участие.