Китай засилва влиянието си върху чуждестранни компании, които са базирани на китайска земя. Китайската комунистическа партия има все по-голяма власт над бизнеса, посочват китайските медии.

Най-малко 106 000 чужди компании, базирани в Китай, са създали партийни подразделения във фирмите си, за да отговорят на желанието на властите в Пекин. Президентът Си Дзинпин заяви на тазгодишния конгрес на Комунистическата партия, че тя трябва да помага във всички аспекти на живота, включително в частния бизнес.

Амбициозната програма започна преди пет години, а оттогава насам броят на партийните подразделения се е увеличил над два пъти. Много компании виждат в това възможност да умилостивят местните власти, за да вършат спокойно бизнеса си.

Не всички обаче са на тази позиция. Германският бизнес е против тази практика – политиката да се намесва в бизнеса. От Берлин посочиха, че са изправени пред нарастващи предизвикателства в страната, тъй като политическото влияние на Китайската комунистическа партия се увеличава.