Войната в Карабах показа, че танкът е лесна цел за атакуващи безпилотни летателни апарати. Само за няколко седмици военни действия Ереван загуби над 120 бойни машини. Какви изводи трябва да направи Русия от този конфликт и до каква степен руските танкове сега са защитени от вражески БПЛА?

Втората карабахска война показа уязвимостта на бронираните машини, по-специално танковете, към безпилотните самолети, особено високотехнологичните турски безпилотни летателни апарати, пише Андрей Резчиков за седмичник.

Според изданието ефективността на безпилотните летателни апарати надвишава ефективността на арменските наземни противотанкови оръжия. В тази връзка медията заключава, че в съвременните условия става все по-трудно да се защитят танковете поради нарастващия брой и характер на заплахите.

Руските конструктори се опитват да подобрят оцеляването на танковете. Вече е известно за плановете за поставянето на танковете T-72B3M и T-80БВМ на комплекса за активна защита “Арена-М”, допълнителни блокове динамична защита в твърдия корпус по страните и замяна на динамичната защита “Контакт-5” с “Реликт” на танковете Т-90M.

Жизнеспособността на танковете също се планира да се увеличи с помощта на електромагнитни защитни системи и автономна автоматична система за противопожарна защита с множество действия.

Според западните анализатори без да се вземат предвид пленените бронирани превозни средства от азербайджанските военни като трофеи, Армения е загубила над 120 танка с различни модификации (Азербайджан е загубил 30), 24 бронирани машини, около двадесет бойни машини на пехотата, 120 влекача и 17 самоходни артилерийски единици.

Азербайджан не се счита за военна сила, но благодарение на използването на ударните безпилотни самолети “Байрактар” и боеприпаси, като “Хароп” и “Скайстрайкър”, той успя да наложи свой сценарий за развитие на конфликта. В същото време трябва да се вземе предвид мощната подкрепа на Турция, която отговаря за въздушните патрули над Карабах с помощта на разузнавателни самолети и „летящи радари“.

Доцентът в катедра „Политология и социология“ на РЕУ “Плеханов”, член на експертния съвет "Офицери на Русия", Александър Перенджиев е убеден, че в съвременните реалности танковете не трябва да се използват на принципа на самоходна артилерийска установка. Този подход е оправдан само в случай на антитерористични операции.

„В момента танкът трябва да бъде оборудван с малка система за ПВО. Също така, на бойното поле трябва да има специални превозни средства. Те са отговорни за защитата на танковете от въздуха ”, коментира Перенджиев.

Експертът обясни, че сега военните трябва да помислят по-внимателно за използването на танкове по време на битката поради твърде многото оръжия. Ако танковете се използват неефективно в битка, това не означава, че те са неефективни сами по себе си. „По-скоро командните пунктове не разбират значението на танковете в съвременната битка“, предполага експертът.

В допълнение към укрепването на защитните системи на танковете е необходимо да се създадат нови средства за техния съпровод, например, безпилотни летателни апарати, смята той.

Вадим Козюлин, професор в Академията на военните науки, директор на проекта за конвенционални оръжия в Център ПИР, припомни, че преди няколко години в Сирия се появиха първите призиви за възможността дроновете да променят хода на военния конфликт.

Руските войски, разположени там, трябваше да отблъскват атаките на изготвени в работилници безпилотни летателни апарати, които са управлявани не от редовни войски, а от терористични групи.

Руските летища са защитени благодарение на най-модерните системи за ПВО. „Вражеските дронове атакуват координирано и носят добър боен товар. Ако не бяха системите за противодействие, които не винаги се оказваха надеждни, тогава това вече беше страховита сила, дори в импровизирана версия “, казва Козюлин.

Според него по целия свят търсят ефективни начини за защита срещу безпилотни летателни апарати, но дори и най-модерната система за ПВО не претендира да реши този проблем. Необходима е не само модернизация, но и създаване на напълно нови индивидуални системи за защита на танкове от безпилотни летателни апарати.

„Темата не е затворена. Това е сериозен проблем за военните и ще изисква големи инвестиции. До момента системите за противовъздушна отбрана работят относително ефективно заедно със средствата за радио-електронна.

Но Армения няма такива модерни системи. Арменското разузнаване пропусна появата на ударни системи, турски офицери и наемници от Сирия. Изненадващо е колко наивно арменските разузнавателни служби са подходили по този въпрос. И друг проблем е, че Русия няма ударни дронове, така че и Армения ги няма. Днес танкът се оказва безсилен срещу сериозен безпилотен самолет в битка един на един “, убеден е Козюлин.

Експертът смята индивидуалната защита за универсална защита на бронираните превозни средства срещу атаки с безпилотни летателни апарати. „Това е най-надеждното и по-евтино средство в сравнение с обхващането на всички части с интегрирана система за ПВО.

В същото време е необходимо да се предложат възможностите за постоянна модернизация, тъй като се появяват нови решения от производителите на безпилотни ударни системи “, подчертава Козюлин.

Дмитрий Дрозденко, автор в списание "Арсенал на отечеството", военен експерт, се съгласява, че отсъствието на правилно изградена система за ПВО от Армения, лошата подготовка на кадрите и недостигът на някои видове съвременни оръжия изиграват роля в Нагорни Карабах. Така Армения воюва на нивото от началото на XXI век.

Експертът е убеден в ефективността само на интегриран подход - разработването на ПВО и лични предпазни средства. Това се доказва от хода на историята. В миналото танковете са били унищожавани с противотанкова пушка, след това с подкалибрени и кумулативни снаряди. В резултат на това танковете получават динамична защита, която с експлозията си неутрализират кумулативната струя.

„Тогава се появяват сдвоени заряди, които пробиват динамичната защита. В отговор беше създадена активна отбрана от типа на нашата „Арена“, която пуска противоракета. Всичко продължава както обикновено. Ще бъдат измислени средства за защита на танкове и от БПЛА”, смята Дрозденко.

Според експерта комплексът за активна защита "Арена" улавя само онези снаряди, които летят към танка отстрани. Следователно е необходима модернизация за справяне с ракети при атаки отгоре.

Освен това съвременните американски противотанкови системи са в състояние да нанасят удари отгоре, поради факта, че когато се приближава до танка, снарядът се плъзга. „Но самите безпилотни летателни апарати са нещо страшно, особено ако се използват правилно и в големи количества“, признава Дрозденко.

Що се отнася до защитата на най-модерните руски танкове, като “Армата”, от безпилотни атаки, информацията за това е класифицирана. Но събитията в Карабах са причина да се правят заключения. „Ще се развият средства за защита, както и средства за противодействие. Технологиите не стоят на едно място и си конкурират. Така е от незапомнени времена “, обобщава Дрозденко.