Американският Конгрес обяви първо публично изслушване на тема НЛО от повече от 50 години насам. То ще се проведе в Комисията по разузнаване, контраразузнаване, контратероризъм на 17-ти май т.г., съобщава CNET, цитирани от Вести.

Изслушването ще обърне внимание на основни въпроси по темата с НЛО, както и рисковете за националната сигурност, казва членът на комисията Андре Карсън, който ще води събитието. То ще има публична част, а след него ще има и закрито заседание с допълнителна класифицирана информация.

Въпреки това председателят на комисията Адам Шиф казва, че изслушването ще осигури "пълна прозрачност" и ще даде "възможност на обществото да чуе от експерти по една от най-големите мистерии на нашето време". "Има много да се учи за този въздушен феномен, но едно нещо е сигурно - американските граждани заслужават пълна прозрачност", казва Шиф.

Мъж твърди, че извънземни са му показали предстояща световна война

Миналата година Конгресът поиска доклад за НЛО срещите, като през юли беше публикувана предварителната му версия. Тя обръща внимание на 144 НЛО "срещи" назад до 2004 г., като обяснява причината само за една от тях. Въпреки това докладът не взима позиция и казва, че за останалите няма достатъчно информация.

Изслушването няма да разисква само този доклад, но и резултатите от работата на група в Пентагона, която от тогава разглежда допълнителните въпроси, които са възникнали в следствие на доклада. Това включва притеснения за националната сигурност и безопасността на авиацията.

Целта на изслушването е да се разберат стъпките, които Пентагонът може да предприеме, за да се намали стигмата сред военните и цивилните пилоти, за да докладват подобни срещи, казва още Карсън пред New York Times. "Срещам някои подсмихвания, но темата е важна за мен и мога да издържа на критиките. Това може да е нещото, което да събере демократите и републиканците дори и да е за един-два часа", допълва той.