От един български вестник научихме. Това е един много неприятен случай, който хвърля сянка върху много други положителни случай за осиновяване на деца в САЩ.

Още в рамките на работния ден се свързахме с местния шериф, който ни информира подробно за ситуацията с нашите две българчета в това семейство. Това каза в ефира на Нова тв генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев. 

История като от филм на ужасите е тази на двете сестри близначки от България, осиновени преди 7 години от двойка американци. Те попадат в рискова семейна среда, поставила живота им в опасност. След осиновяването двете момичета заживяват в градчето Съмървил, заселено с около 1000 души. 

Осиновителите Мак и Мелиса Макгрегър са арестувани на 8 юли т.г. за тормоз над децата им. В дома на  56-годишният мъж и 40-годишната жена са открити 10 деца - 8 собствени и двете осиновени близначки от България. 

"На първо място трябва да се каже, че децата са на сигурно място. На около 1 час път в град Съмърсвил в щата Мисури. В помещение под полицейска закрила. Лекар ги е прегледал и не е установил сексуално насилие или сериозни здравословни проблеми. Децата с в добро състояние и за тях се полагат специални грижи", каза Анчев. 

"Все още няма насрочена дата за съдебно заседание. По това, което разбираме от откритите източници, тези хора са искали от децата да учат само у дома. Това е разрешено от закона. Карани са били да четат книги с религиозно съдържание. Това навежда на версията, че родителите са сектанти, но в момента това е само една оперативна хипотеза", каза още консулът. 

Към момента няма информация какво точно са работили приемните родители. Как те са доказали имуществения си статут в България. 

Децата при всички положения ще бъдат в една защитена и сигурна деца. Няма никаква възможност децата да бъдат върнати на родителите, които в момента са пуснати под гаранция, уточни още Анчев. 

По думите му, той се е свързал с Департамента по въпросите на децата в Мисури, оттам постоянно ще го информират за състоянието на децата. 

Една от причините, поради която властите не са го информирали за положението на децата е, че те вече може да са американски граждани, след като вече са били над 7 години в САЩ. В такъв случай властите не са длъжни да уведомяват други страни. 

"Те са се преместили там от щата Вашингтон съвсем скоро. Шерифът казва, че не ги е срещал до сега. Това е една селска част на Америка и представлява по същество една ферма, която е отдалечена в полето. Там няма среда, която да предполага ежедневни контакти", каза Анчев, коментирайки причините никой да не забележи какво се е случвало в къщата на ужасите. 

Поредица от злощастни обстоятелства са предположили тази трагедия в този дом, добави той.