Поне 1540 са вече жертвите на коронавируса в 10-милионна Швеция. За сравнение: смъртните случаи в съседните Норвегия и Дания са съответно 165 и 355. Според експерти, в Швеция е в ход "опасен експеримент с населението".

Шведските здравни власти смятат, че в страната е налице положителна тенденция към намаляване на смъртните случаи от КОВИД-19. В петък от болестта починаха 67 души, което беше по-малко, отколкото през предишните дни.

До момента обаче (понеделник на обяд) броят на смъртните случаи се увеличи със 140, достигайки 1540. За сравнение: смъртните случаи в съседните Дания и Норвегия са съответно 355 и 165.

Концепцията за "стадния имунитет"

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел, главнен идеолог и привърженик на либералния шведски модел, обяснява тази относително висока смъртност с факта, че в Швеция особено много възрастни хора живеят в старчески домове, където заболеваемостта и смъртността са много високи.

И до днес Тегнел продължава да твърди, че е възможно да се постигне така нареченият „стаден имунитет“. За Стокхолм той очаква това да се случи още идния месец. В тази връзка да припомним, че концепцията за „стадния имунитет“ беше на дневен ред и във Великобритания и Нидерландия, но междувременно тамошните правителства се отказаха от нея.

Както е известно, шведското правителство не диктува на хората как да се предпазват. До 50 души могат да се събират заедно, ресторантите и кафенетата са отворени, макар че клиентите трябва да спазват дистанция от два метра.

На пресконференция в края на миналата седмица външната министърка Ан Линде обяви за „мит“ твърдението, че в Швеция животът продължавал да тече нормално. Тя каза, че част от шведското общество е със затихнали функции, много хора си стоят по домовете и вече не пътуват. „Редица фирми фалират, безработицата драстично ще се повиши“, каза още тя.

Лена Халенгрен, министър на здравеопазването и социалното дело, също заяви, че е неоснователно разпространеното мнение за Швеция като държава, която действа по радикално различен начин в борбата срещу пандемията. Швеция направи само две неща по-различно: не затвори детски градини и училища и не задължи гражданите да си стоят по домовете.

Министърката припомни, че правителството е отправило само препоръки към гражданите, което в крайна сметка дало добри резултати.

"Катастрофата дебне зад ъгъла"

В същото време учени и специалисти продължават да предупреждават, че в Швеция се извършва опасен експеримент с населението. Сесилия Сьодерберг-Нокле от реномирания институт „Каролинска“ твърди, че особено в Стокхолм ситуацията може рязко да се влоши: „Катастрофата дебне зад ъгъла“, казва тя.

Учените от „Каролинска“ смятат, че ако не се вземат строги мерки, в рамките на броени седмици в Стокхолм може да има до половин милион заразени.

Сьодерберг-Нокле предлага да бъдат предприети действия по примера на съседните Дания и Норвегия. Преди няколко дни в Швеция влезе в сила нов закон, според който при необходимост правителството без одобрението на парламента може да наложи строги мерки като забрана за излизане или затваряне на магазини и ресторанти. Този закон на първо време ще бъде в сила до края на юни.

Шведското правителство оповести освен това, че рязко ще увеличи капацитетите за тестване на хора за коронавирус, особено сред такива групи като полицаи, пожарникари и здравни работници. Планира се занапред седмично да се правят между 50 000 и 100 000 теста.