"Не знам защо е интересен произходът на роднините на жена ми. Бащата на жена ми е роден в Куманово, дядото на жена ми е роден в Крива Паланка. Жена ми е родена в Крива Паланка, аз съм роден в Куманово, децата ни са родени в Скопие.

Всички имаме лични документи от Северна Македония. Няма да коментирам предците на жена ми", това каза днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски във връзка с публикация на северномакедонската медия "Слободен печат", че съпругата му е българка.

Българският вестник "Труд" писа по-рано днес, че има документи, според които бащата и дядото на Елена Ковачевска – Митко Станойковски и Станойко Станойковски са българи, родени в община Босилеград.

Получени са копия от документ, според който Елена Ковачевска, съпругата на настоящия македонски премиер Димитър Ковачевски, е българка.

Консултации с хора, които познават в детайли процеса на придобиване на българско гражданство, показаха, че документът съдържа всички необходими атрибути, за да бъде верен, обяснява в публикацията си "Слободен печат".

Българският вестник, между другото, коментира, че Ковачевски е казал, че е повдигнал на "високо ниво" въпроса за човешките права за малките етнически групи. Той настоя всички граждани, включително и българите, да имат равни права и възможности за професионално развитие и е готов да обсъди въпроса, допълва македонското издание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!