Военното командване на Великобритания счита, че действията на Русия и Китай в космоса представляват опасност за сигурността на страната. Съответстващото мнение в четвъртък изрази началник на щаба на ВВС на Обединеното кралство Майкъл Уигстън в интервю за вестник The Daily Telegraph.

Според него Москва и Пекин извършват "съмнителни операции" в космоса, включително полети на собствени сателити в "непосредствена близост" до други, както и ежедневно се занимават с други "опасни дейности", които могат да доведат до унищожаването на спътници на трети страни.

Уигстън предположи, че Русия и Китай събират разузнавателна информация в космоса, тъй като според британския военачалник има основание да се смята, че бъдещите конфликти „ще бъдат спечелени или загубени в космоса“.

Той също така твърди, че през последната година Русия е разположила редица спътници, които „имат характеристиките на оръжие“.
Освен това той заяви, че Китай продължава да „усъвършенства антисателитната технология“, като като пример посочи разработването на ракети, които могат директно да унищожат спътниците, както и „ослепителни оръжия с лазер“ и „умишлено радиозаглушаване“.

Той добави, че КНР е провела подходящи тестове срещу „собствените си остарели спътници, за да демонстрира своите възможности“.
Забележките на Уигстън дойдоха на фона на официалната церемония по създаването на Космическото командване на Обединеното кралство, която се проведе в четвъртък в авиобаза във Хай Уиукомб в югоизточната част на Англия.

Първоначалната задача на новата структура ще бъде изпълнението на първото изстрелване на британска ракета със спътник от Шотландия през 2022 г.

Обединеното кралство се ангажира да играе по -голяма роля в световната космическа индустрия през следващото десетилетие, както бе отбелязано в цялостния преглед на сигурността, отбраната и външната политика през март.

По-рано редица високопоставени американски генерали изразиха загриженост относно действията на Русия в космоса. В отговор на подобни твърдения прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Москва оценява сътрудничеството с Вашингтон в космоса и се надява, че то няма да стане жертва на русофобията. Той нарече страховете на американците напълно неоснователни, подчертавайки, че Москва се застъпва за мир и сътрудничество.