Известната украинската адвокатка и правозащитничка Ирина Ноздровска е открита мъртва броени дни след като успя да се пребори срещу освобождаването на убиеца на сестра си. Делото придоби широка публичност в Украйна, тъй като осъденият Дмитро Росошански е племенник на районен съдия от Киев, съобщават местни медии.
Ноздровска изчезва безследно на 29 декември 2017 г. В 18 часа провежда телефонен разговор с майка си, но бързо го приключва, защото пътува в автобус. Малко по-късно родителката прави опит отново да се свърже с дъщеря си, но телефонът й е изключен. 



Близки и колеги на Ноздровска започват да я издирват.



На 1 януари 2018 г. тялото на  младата жена е намерено в река в района на Киевска област. Според предварителните данни,  вероятно жената е бутната във водата от мост. Основната версия на полицията е убийство, свързано с правозащитната й дейност.



По данни на "Российский Диалог", по тялото на Ирина не е имало дрехи. Малко по късно украинските медии съобщиха, че тялото на правозащитничката е открито от жители на град Демидов. По врата й е имало наранявания, а от дрехите й бил останал само сутиенът. 

По думите на баща й, приятелят й Виталий е извикан на разпит в полицията. Това може да е свързано с провежданите следствени действия. Младият мъж е отказал да даде показания. 

Ноздровска започва да получава заплахи за живота си заради делото за убийството на сестра си Светлана. На 30 септември 2015 г. 26-годишната й родственичка е прегазена от автомобил, шофиран от дрогирания Дмитро Росошански. По това време чичо му е председател на Районния съд на Вишгород, област Киев.



Съдебният процес се проточва близо 2 години. Ирина Ноздровска също участва в делото, за да пледира за ефективна присъда. Мъжът е осъден на 7 години "лишаване от свобода" и обжалва присъдата пред Апелативния съд в Киев на 27 декември. Защитата на Росошански почти успя да му осигури освобождаване чрез амнистия. Все пак Апелативният съд реши да върне делото за преразглеждане на първа инстанция и удължи ареста на осъдения с още 60 дни. Два дни по-късно правозащитничката потъва вдън земя.