Съпругата на актьора и режисьора Джордж Клуни - британската адвокатка Амал Клуни, иска лидерите на "Ислямска държава" да бъдат съдени в Международния наказателен съд заради геноцида, за които те са отговорни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
В програмата "Днес" на телевизия Ен Би Си Клуни говори редом с язидка, пленена от ИД през 2014 г., но успяла да избяга от похитителите си. Жената - 23-годишната Надя Мурад, каза, че е била изнасилвана от похитителите си и е искала да умре, докато е била в плен. Миналата година Мурад беше обявена за посланик на добра воля на ООН.

Амал Клуни каза през юни, че ще представлява в съда язидките, които са станали жертва на сексуално поробване, изнасилвания и геноцид от ИД.
Мъчително е човек да слуша разказите на момичета на 11 и на 12 години, които споделят какво са преживели. А ние все още не можем да направим нищо по този въпрос, каза Амал Клуни.

ИД промива мозъците на хората и аз мисля, че един от начините да се предприемат действия срещу тях, е като се извади наяве тяхната бруталност и тяхната корумпираност. Отчасти може да го направим чрез процеси срещу тях, каза Амал Клуни. Тя добави, че обсъдила въпроса с Джордж Клуни и че темата е свързана с известни рискове за нея.

По данни на ООН ИД е похитила, изнасилила и поробила хиляди язидки от Ирак. От 2014 г. 7000 жени и момичета, повечето от които язидки, са били поробени от ИД, сочат още данните. Смята се, че ИД понастоящем държи в ръцете си 3500 секс робини.