Известното място, където се подвизава голяма част от проститутките на Берлин се сдоби с интересен декор, който местният булеварден вестник „Билд“ нарича антисекс ограда. Съоръжението в района Курфюрстенщрасе е дело на местната община и е призовано да ограничи достъпа на търгуващите с телата си лица до храстите на намиращия се наблизо Магдебургер плац, където се сключват както и сделките, така и голяма част от половите сношения като стряскат жителите и гостите на немската столица. 
Оградата е дълга 420 метра, висока е 160 сантиметра и е снабдена с врати, които се отключват само през деня, а през нощта се охранява и е заключена от 20 ч вечерта до 7 сутринта, пише „Монитор”.

„Време беше да се направи“, казва местният предприемач Мартин Хорн, който е един от инициаторите на граждански комитет, инициирал поставянето на загражденията. „Всичко наоколо беше освинено, а работниците от озеленяването не можеха да надигнат глава от работа покрай чистенето“, казва още 56-годишният Хорн.

Поставянето на оградата е струвало 36 000 евро, като преди това на мястото от миналата есен й е имало съвсем условна мрежа, с която обикновено заграждат строежите.

„Всичко е чудесно“, казва за инициативата 80-годишна жителка на района около Магдебургер плац, „но всъщност за съжаление онези прекрасни дами идват тук и през деня“. В повечето германски градове проституцията e прогонена от жилищните квартали, където има училища и детски градини, но в Берлин е точно обратното. Тук тя е част от имиджа „Беден, но секси“, както бе казал бившият кмет на немската столица Клаус Воверайт. Берлин се е превърнал в истински бордей на открито, писа преди време в. „Велт“.

Дамите хващат клиенти на улицата, а след това потъват в гъсталака. Вестникът се позовава на жителка на квартал Шьонеберг, която твърди, че положението е станало нетърпимо, "това вече не е нормална проституция и никой не предприема нищо за това“, казва тя. Според разказа на Евелин Шютце Курфюрстенщрасе всяка сутрин е буквално бяла от използвани презервативи и хартиени кърпички“. А на една снимка даже се вижда как деца играят в пясъчника, а в храстите до тях проститутка обслужва клиент, а използваният презерватив след това се озовава в същия този пясъчник.

Проституцията в Берлин според в. „Велт“ е сфера на дейност на банди от Източна Европа. Според местен предприемач, цитиран от вестника, престъпниците карали момичета с автобуси и през цялото време се водели войни за нови територии. Сутеньорите се возели на коли с румънски и български номера.

80-годишната Рита Валтер се радва на оградата, но казва, че леките жени идват и през деня, когато градинката е отключена. През пролетта стана ясно, че жителите на района искат властите да въведат забранена зона за проституция, тъй като в момента много хора от квартала, в това число и деца, през втората половина на деня се прибират между полуголи жени, които предлагат сексуални услуги на местата за паркиране или на детските площадки. Според полицейската статистика в Берлин работят около 2000 проститутки. За разлика от Берлин, в градове като Дюселдорф Есен, Дортмунд, Франкфурт, Мюнхен и даже в Хамбург, има забранени зони за проституция.

Законите за търговия със секс бяха радикално либерализирани от германското правителство през 2002 г. законите бяха либерализирани с надеждата да осигурят известна защита на проститутките, които сега имат достъп до здравни осигуровки и социални придобивки. Но повече от десет години по-късно критиците на промените в законите твърдят, че те просто са улеснили трафикантите да склоняват жени от чужбина да проституират.

Смята се, че около две трети от 400 000-те секс труженички в страната идват от чужбина. В страната има между 3000 и 3500 бордея и търговията се е превърнала в сериозен бизнес. По данни на профсъюза на държавните служители Верди търговията със секс носи годишни приходи от 14,5 милиарда евро.