Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), направи изявление във вторник във Варшава, в края на посещението си в Украйна. Тя отдаде почит на украинския народ в борбата му срещу руската агресия.

Георгиева разказа за срещата си с президента Володимир Зеленски и неговия екип.

Директорът на МВФ подчерта и впечатленията си от срещата с жените лидери от гражданското общество, парламента и частния сектор, както и с представителите на бизнеса в страната.

Георгиева потвърди ангажимента на МВФ да подкрепя Украйна.

Публикуваме цялото изявление на Кристалина Георгиева:

„Бих искала да отдам почит на народа на Украйна за силата на духа и устойчивостта му в условията на опустошителна война, която отне живота на твърде много хора и причини широкомащабни разрушения и огромно страдание. Бях съкрушена да видя мъката на обикновените граждани и жертвите на руската инвазия в Украйна. И все пак, докато стоях пред разрушените сгради в Киев и Ирпин вчера, успях да се убедя от първа ръка в силата и непреклонността на украинския народ. Истински ме вдъхнови неговата решимост да устои в тези изключително трудни условия.

По време на посещението си имах честта да се срещна с президента Володимир Зеленски, министър-председателя Денис Шмихал, министъра на финансите Сергей Марченко и управителя на Централната банка Андрий Пишний.

Приветствах президента Зеленски и министър-председателя Шмихал за твърдото им лидерство и похвалих украинските власти за впечатляващото икономическо управление на страната при изключително трудни обстоятелства, както и за адаптирането на политиките за справяне с огромните и сложни сътресения. Следваната ясна визия е да се премине от възстановяване към период на трансформация, реконструкция и присъединяване към ЕС.

Срещнах се и с жени лидери от гражданското общество, парламента и частния сектор, както и с представители на бизнес общността. Те също подчертаха решимостта си да работят за бъдещето на Украйна.

По време на посещението и разговорите си видях една икономика, която функционира въпреки огромните предизвикателства. Магазините са отворени, секторът на услугите функционира, а хората ходят на работа. Това е забележително свидетелство за духа на украинския народ. Държавните агенции и икономическите институции работят забележително добре: те събират данъци и изплащат заплати и пенсии.

Банковата система функционира пълноценно. Независимо от атаките срещу критичната инфраструктура, икономиката се приспособява и през тази година се очаква постепенно икономическо възстановяване.

По време на срещите си потвърдих непоколебимия ангажимент на МВФ да продължи да подкрепя Украйна. В допълнение към миналогодишното спешно финансиране МВФ е интензивно ангажиран с украинските власти чрез нашия програмен мониторинг с участието на Борда (PMB), който осигурява мощна опора за макроикономическите политики и спомага за по-нататъшното катализиране на подкрепата от донорите. Резултатите в рамките на PMB са добри, което проправя път за обсъждане на пълноценна програма за финансиране от МВФ.

Международната общност ще продължи да играе жизненоважна роля в подкрепа на Украйна, включително и за посрещане на големите финансови нужди през 2023 г. и в периода след това. Войната в Украйна има последици с широк географски обхват за местната, регионалната и световната икономика. Само ако работим заедно като глобална общност, ще съумеем да изградим по-добро бъдеще.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук