Още от времето на косовския конфликт балканската (албанската) мафия стана известна с жестоките си престъпления и търговия с човешки органи, твърди сайтът rusvesna.su. Тогава се оформи черният пазар за трансплантация.
Съществуват обосновани подозрения, че в Близкия Изток през последните години този пазар сериозно е подхранван от територии контролирани от ИД и други джихадистки групировки.
 

Със старанията на някои южноевропейски страни и на редица международни организации, на контролираните територии от терористичните формирования вече има достатъчно съвременно медицинско оборудване и медикаменти, компетентни специалисти и възможности всичко това да се използва, както в стационарни, така и в полеви условия.
 
Турция и Израел, Ливан и Йордания приели на своя територия общо милиони сирийски бежанци, които служат за донори на органи.
 
Действат много легални и нелегални коридори от Сирия и дори от Либия, използвани за медицинска евакуация и контрабанда на различни ценности, органите се превърнаха в голяма ценност.
 
Турция по официален брой на операциите за трансплантации на органи в СЗО се нарежда сред водещи европейски страни с 4335 операции през 2015 г. при направени едва 400 операции през 2011 г. (когато започнаха вътрешните конфликтите в Сирия и Либия). По турски статистически данни, броят е два пъти по голям – 8000 операции годишно.
 
За сравнение, у такъв световен лидер в хирургическата медицина като Франция са извършени 5531 операции.
 
Не малка роля в организацията на този кървав бизнес играят мафиотите от Балканите и преди всичко представители от т. нар. „албанска криминална общност”, състояща се обаче не само от етнически албанци.
 
Превод и редакция: БЛИЦ