Кой не знае, че през Средновековието в Западна Европа е вилняла така наречената Света инквизиция, която се е борила срещу еретиците и вещиците - най-основните противници на Католическата църква.

А осъдените, най-често невинни, били не просто убивани, а всячески измъчвани, като за тях били измислени най-сложни мъчения.

В Испания най-жестокият и кръвожаден инквизитор бил Педро де Арбуес де Епила - човек с изключителен интелект и талант, който бил и един от най-образованите и набожни хора в Европа по онова време.

През 1474 г. той е назначен за главен инквизитор на област в Северна Испания, Арагон. Жителите на този район се зарадвали на назначението му, но скоро съжалили за това.

Педро де Арбуес де Епила се оказал не само най-образованият, набожен и умен испанец, но и най-жестокият. Той не само умеел да лови еретици и вещици, но и да измисля невиждани дотогава мъчения за тези невинни хора, съобщават световните издания.

Сред най-бруталните мъчения, които измисля, е кървавият шахмат, при който осъдените играят ролята на фигури върху огромна шахматна дъска, очертана на пода, а играчите са двама монаси, избрани от инквизитора (самият той сядал на трона и наблюдавал играта).

"Фигура", взимана по време на играта на шах, веднага е била жестоко убивана от палача, като е била отрязвана главата на човека или пък тялото е нарязвано на парчета.

На нещастната жертва не било позволено да помръдне, защото в противен случай щяла да бъде подложена на още по-жестоки мъчения. Всичко това се случвало пред очите на останалите "шахматни фигури", особено когато "взетите фигури" оставали на дъската, заливайки всичко с кръв.

Не бива да се мисли, че оцелелите "фигури" са имали късмет в края на шахматната партия - очаквало ги е пречистване чрез огън, т.е. изгаряне на клада.

Изглеждало, че по-късно Католическата църква ще се разкае за престъпленията си и ще признае Инквизицията за ужасна грешка, а жестоките инквизитори - за големи грешници. Но това все още не се е случило, а кръвожадният Педро де Арбуес де Епила първо е наречен праведник (при папа Александър 7 през 1661 г.), а след това дори е причислен към светците (при папа Пий 9 през 1867 г.). И досега никой не е преразгледал тези решения.

Бог наказва самия кръвопиец още докато е жив. През 1485 г. Педро де Арбуес де Епила е намерен убит в църквата - тялото на жестокия инквизитор е жестоко прободено от някого с меч. Най-вероятно и в небесата не го е очаквал раят...

Превод и редакция: БЛИЦ