Кубинското правителство може да играе важна роля за преодоляване на кризата във Венецуела. Това съобщи вчера канадският премиер Джъстин Трюдо на съвместна пресконференция с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс в Отава.

"По време на дискусиите в групата в Лима осъзнахме, че Куба може потенциално да играе положителна роля в бъдещото стабилизиране на ситуацията във Венецуела, така че Канада работи с Куба в тази посока", каза Трюдо. Той също така подчерта, че Отава и Вашингтон имат различни подходи към отношенията с Хавана, но в същото време и трите страни са обединени в целта си "да възстановят демокрацията във Венецуела, да създадат условия за мир, стабилност и просперитет на венецуелския народ".

На 15 май канадският външен министър Христия Фриленд, преди да отпътува за Куба, заяви, че Отава и Хавана трябва да обсъдят продължаващата криза във Венецуела и да намерят начини да я преодолеят заедно. Канада е една от страните, които преди това подкрепиха лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за действащ президент на Венецуела на 23 януари. На 3 май държавите от групата на Лима (Канада, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Чили) призоваха за намиране на решение на кризата в страната. Мадуро, който вярва, че опит за преврат е бил вдъхновен от американците във Венецуела, се подкрепя по-специално от Куба, Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай и Никарагуа.

На 7 май Хавана изрази своята готовност да съдейства за разрешаването на политическата криза във Венецуела, ако искането идва от президента Мадуро. В началото на май американският президент Доналд Тръмп разреши премахването на санкциите срещу Куба, ако предприеме "правилните стъпки" и откаже да сътрудничи с Венецуела, иначе Хавана ще се сблъска с по-строги ограничения.