Легендарната кукла Барби празнува днес 50-ия си рожден ден.
На 9 март 1959 г. компанията Mattel за първи път пуска куклата, която по-късно се превръща в еталон за красота. През изминалия половин век са продадени над един милиард Барби, посочва РИА “Новости”.
Първата Барби е продадена само за три долара. През 2004 г. обаче красавицата-блондинка от 1959 г. беше оценена на аукцион в eBay за 3 552 долара, а две години по-късно на търг на Christie*s в Лондон цената й скочи до 17 000 долара.
Барби е най-популярната играчка в света. Всяка седмица в света се продават по около един милион кукли, а на всяка секунда – по две кукли. Американското момиченце на 3-11 г. има средно по 8 кукли Барби, момиченцата в Италия – 7, във Франция, Германия и Великобритания – по 5 кукли. Руските момиченца имат средно само по една Барби, отбелязва Newsru.
Американката Рут Хандлър, създала култовата двойка Барби и Кен, дала ни играчките имената на децата си.
Учени и защитници на правата на жените твърдят, че формите, измислени от компанията Mattel са напълно непостижими в реалния живот. Поради дисбаланса в пропорциите жена, приличаща на Барби, просто няма да може да пази равновесие, пише Би Би Си. Според специалисти от университета в Южна Австралия форми, близки до очертанията на Барби, теоретично би могла да има само една на всеки 100 000 жени. /БЛИЦ