Емир Кустурица се оплака на Владимир Путин, че „новият свят“ е сложил край на кариерата му. От своя страна руският президент му каза, че му е рано да се пенсионира.

От видео, разпространено онлайн, стана ясно, че двамата са се срещнали в Кремъл. „Новият свят и краят на моята кариера съвпадат“, каза  Кустурица на Путин

„Що се отнася до завършване на кариерата ви, още ви е рано да говорите за това“, отговори руският президент. „Толкова много сте направили и имате още не по-малко да направите.“

Режисьорът никога не е крил своите симпатии към руския президент. Двамата често се срещат, а Кустурица, е носител и на най-високите руски държавни отличия.

Той дори предложи на Путин да разположи руски ракети в двора му

Към края на миналата година Кустурица обяви, че за първи път ще снима филм на руски език. Филмът му ще носи името „Престъпление без наказание“. Той ще  се превърне в адаптация на романа на Фьодор Достоевски.

Режисьорът планира да заснеме и филм по романа „Лавровият“ на руския писател Евгений Водолазкин.

Тогава Кустурица отбеляза, че планира да заснеме филма в Русия с участието на руски актьори.

Идеята за адаптация на „Престъпление и наказание“ на Достоевски хрумва на Емир Кустурица преди 20 години

Холивудският актьор Джони Деп искаше да играе Родион Разколников във филма, но режисьорът му отказа поради факта, че екранизацията трябваше да бъде на сръбски. Деп изрази готовността си да играе на всеки език, но Емир Кустурица е убеден, че „коренът на филма и литературата е там, където са израснали“.

“Владимир Путин е добър човек”, твърди режисьорът през 2020 година. 

“С идването му на власт сръбската нация започна да се чувства уважавана. Днес западняците го представят като дявола. Лъжа! Това е честен човек, който желае да бъде приет от Запада.

Тръмп е некомпетентен, трупа гафове, подклажда заговори и изправя страните едни срещу други. Франция също не е невинна със своите продажби на оръжие в Близкия изток”.

Още през 2014 г., по време на конфликта между Украйна и Русия за Крим, режисьорът взе страната на Владимир Путин. Той направи сравнение между украинските вълнения и войната в бивша Югославия в периода 1991-1995 г.:

“За съжаление, Украйна върви по същия път, по който и Югославия преди години”, коментира тогава режисьорът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук