Тенденцията на отказ в ЕС от политизирания и идеологизиран подход към Русия постепенно се засилва. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за руската телевизия "Мир", цитирано от ТАСС.
Според министъра съществува ненормална ситуация, при която някои западни партньори на Русия се опитват да поставят "политиката, политизирания, идеологизирания подход над основополагащите икономически интереси на своите страни и граждани". 

"По мое мнение се засилва тенденцията на отказ от тази аномалия", посочи той.

По думите на Лавров обаче в ЕС продължава да има "агресивно малцинство", което се обявява против нормализация в отношенията с Русия.
 
"Принципът на солидарността по своята същност би трябвало да предполага търсене на консенсус, на компромис между крайни позиции", каза той. 

"Има ги позициите на тези, които са категорично против всякаква нормализация в отношенията с Русия, има ги и позициите на тези, които се обявяват за това да се тръгне още сега към излизане от тази задънена улица на санкциите", уточни министърът на външните работи на Русия.  

"Не искаме да се месим във вътрешните дискусии, но виждаме как реално се развиват те в ЕС", каза Лавров.