Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията, предаде Ройтерс.

"С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия", каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

От началото на инвазията си, която нарича "специална военна операция", Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от "нацисти". Киев и западните му поддръжници определиха тези твърдения като измислица и заявиха, че Украйна се бие за оцеляването си.

САЩ изключиха като възможност изпращането на американски или натовски войски в Украйна, но Вашингтон и Великобритания се съгласиха да доставят на Киев високоточни ракетни комплекси със значително по-голям обсег на действия от предишните, които предоставиха на Украйна.

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси M142 "Хаймарс" (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ѝ осигури системи за залпов огън М270.

В интервю, излъчено вчера, президентът Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала.

Поначало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите "Хаймарс" са с максимален обсег от над 300 км, но този на доставяните от САЩ ракети е едва 64 км - или просто два пъти по-голям от този на гаубиците, които са предоставили на Украйна.

Но според военни експерти обсегът на "Хаймарс" е малко по-голям от този на аналогичните руски оръжия, което би позволило на силите на Киев да удрят вражеската артилерия, като останат извън обсега ѝ, отбелязва Франс прес.