Рапарът Ice Cube заведе дело срещу приложението за търговия Robinhood, чийто съосновател е един от най-богатите българи Влад Тенев, пише BG-VOICE.

Причината е, че в свой бюлетин „Robinhood Snacks“ използват негова снимка от филм от 2007-а година с надпис „Поправи се, преди да се развалиш“.

Текстът е и с препратка към песента на родения в Калифорния рапър „Check Yo Self“.

Адвокатите на Ice Cube Майкъл А. Тейтелман и Шон М. Харди, обвиняват Robinhood в жалба, наричайки приложението и компанията „безскрупулен конгломерат, който се представя за компания за финансови услуги за обикновения човек“, „вълк в овча кожа“ и „друга схема за бързо забогатяване“.

Адвокатите подчертават, че дружеството на Тенев е използвало изображението на Ice Cube без негово разрешение. С него те са популяризирали ужасните си продукти и услуги.

„Robinhood този път попадна на грешния човек“, се казва още в исковата молба.

Говорителят на компанията каза пред FOX Business, че „изображението е лицензирано и използвано за нетърговски, редакционни цели във връзка само с една статия.

Срещу приложението в момента се водят над 50 съдебни дела.

Създадената през 2013 г. компания е любима платформа за начинаещи инвеститори, включително и на множеството организирали се в Reddit форуми да поведат война срещу хедж фондове, като купуват акции, където те са заели масивни къси позиции.

Епитом на това стана веригата магазини за компютърни игри GameStop, като в пика на манията Robinhood се принуди да спре покупките на нейните и други акции, с което си навлече гнева на много свои клиенти.

Не помогнаха много и обясненията на Тенев, че е принуден да го направи, тъй като засилената търговия и волатилност го е изправила пред ликвиден проблем – в пъти скочили изисквания за гаранционен депозит за сетълмент на сделките.

За много от дребните инвеститори тази инфраструктура на пазара е непонятна и те виждаха единствено дългата ръка на Уолстрийт. На Тенев се наложи да дава обяснения и пред Конгреса.