Лекар в провинцията в Австралия използвал обикновена бормашина, за да направи дупка в черепа на момче със сериозна контузия на главата и така му спасил живота.
Никълъс Роси паднал от колелото си в петък в градчето Мерибъро, щата Виктория и си ударил главата на паветата, обясни семейството му за австралийския вестник The Australian.
Когато го откарали в болница, Роси бил в безсъзнание. Дежурният лекар Роб Карсън бързо разбрал, че 13-годишното момче има фатално кървене в мозъка и знаел, че има само няколко минути да направи дупка в главата на момчето, за да намали налягането.

Малката болница обаче не разполагала със съответния медицински инструмент и Карсън грабнал обикновената бормашина на домакина на болницата.
“Доктор Карсън дойде при нас и ни каза, че ще трябва да пробие черепа на Никълъс, за да намали мозъчното налягане и че имаме право на само един опит”, каза бащата на момчето Майкъл Роси за The Australian.
Карсън се обадил на неврохирург в Мелбърн, от когото поискал помощ. По телефона специалистът ръководил процедурата, каквато Карсън никога по-рано не бил правил.
Момчето по-късно било откарано в по-голяма болница в Мелбърн, а вчера, точно на 13-ия си рожден ден, било изписано от болницата. /БЛИЦ