Американският актьор Леонардо ди Каприо призова властите да обявят Шотландия за лидер във възстановяването на природата. Той написа това в своя акаунт Instagram, съобщават световните издания.

Ди Каприо се присъедини към Scottish Rewilding Alliance, обединение от 20 природозащитни организации, които призовават шотландското правителство да обяви страната за първата в света "възстановяваща се" нация с цел разработване на стратегии за съхраняване на обкръжаващата среда. Мярката задължава Шотландия да възстанови 30 процента от своята територия от суша и море.

„Преди около шест хиляди години голяма част от северна Шотландия е била покрита с широколистни гори, полета с храсти, пустоши и мочурища. Днешният пейзаж е в ярък контраст с миналото. Състои се от изтощени хълмове със силно деградирали пасища за овце и части от неместни смърчови насаждения“, пише Ди Каприо.

Актьорът добавя, че обявяването на страната за „възстановяваща се“ може да направи Шотландия лидер във възстановяването на ландшафта и дивата природа, осигурявайки чист въздух и вода, съхранявайки въглерод, намалявайки наводненията и подобрявайки живота на гражданите.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук