Европейските лидери изразиха своята съпричастност към жертвите на атентатите от 11 септември 2001 г.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни, че ЕС подкрепя усилията на САЩ за защита на свободата.

"На 11 септември си спомняме тези, които загубиха живота си почитаме паметта на тези, които рискуваха всичко, за да им помогнат. Дори в най-мрачните, най-тежките моменти на изпитание може да се проявяват най-добрите качества на човешката природа. ЕС подкрепя САЩ в защитата на свободата и изразява състрадание, в противовес на омразата." - написа председателката на Европейската комисия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред увери, че ЕС подкрепя САЩ в борбата с тероризма.

"Ужасните атаки от 11 септември преди 20 години промениха хода на историята. Помним загиналите и благородните жертви на многобройните хора, които първи се притекоха на помощ. ЕС подкрепя Съединените щати и президента Байдън в продължаващата битка срещу тероризма и екстремизма във всички негови форми." - заяви Шарл Мишел.

Припомняме, днес президентът на САЩ Джо Байдън призова американската нация към единство в специално видеопослание, посветено на годишнината от трагичните събития.

"В битката за душата на Америка единство е най-голямата ни сила. Това не означава, че трябва да вярваме в едно и също нещо - то означава да имаме фундаментално уважение и вяра един в друг и в тази страна." - подчерта Байдън.

 

Атентатите:

Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на "Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват "Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима принуждават "Боинг 767-222" на "Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи превзема "Боинг 757-223" на "Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - "Боинг 757-222", изпълняващ полет на "Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Броят на жертвите от терористичните атаки достигна 2997 (без атентаторите), след като преди дни бяха идентифицирани още двама от загиналите. Загиват всички 246 души на борда на четирите самолета, похитени от терористите - няма оцелели. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.