Лидерите на Групата от седемте най-развити икономики ще се ангажират да предоставят неограничена във времето подкрепа на Украйна за нейната отбрана срещу руската инвазия, според текста на проектоизявление от срещата им на върха в Германия, цитирано от агенция Блумбърг.

"Ще продължим да предоставяме финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа и ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в текста на проектодекларацията, касаеща подкрепата за Украйна.

"Правейки това, ние се ангажираме да демонстрираме глобална отговорност и солидарност, като работим за справяне с международните последици от руската агресия, особено върху най-уязвимите".

Текстът, видян от Блумбърг, е проект на декларация и е една от поне четирите, които лидерите на Г-7 планират да публикуват заедно с традиционното си комюнике след края на тридневната среща.

Срещата започна с двустранен разговор между Джо Байдън и Олаф Шолц.  Още първите думи на лидерите бяха за единство и задружни действия.

"Трябва да направим така, че да бъдем единни. Ще работим срещу икономическите трудности. Можем да минем през това и да излезем по-силни от него", посочи Байдън.

"Добро послание. Успяхме да останем задружни. Нещо, което Путин очевидно не очакваше", сподели Шолц.

За германският канцлер това е първа среща на Г-7 и според медиите в Съединените щати, президента Байдън иска специално да подчертае, че Шолц играе важна роля във взимането на решенията и общата стратегия на съюзниците.

Както лидерите на 7-те, така и ръководителите на останалите 6 гостуващи държави, посочиха един проблем, който засяга всички, дори да са далеч от бойните действия в Украйна. Забавянето на икономическия растеж, пълзящата инфлация, проблемите с доставките на редица стоки и растящата цена на живота в световен мащаб.