Румънската гранична полиция (Poliţia de Frontieră Română) публикува полезни съвети за всички, планирали пътуване до гръцките плажове през летния период. Властите в Букурещ работят съвместно с българските си колеги и препоръчват маршрути, който ще спестят на шофьорите ценно време в зависимост от конкретния курорт, за който са тръгнали.

В официалната си страница във "Фейсбук" "Poliţia de Frontieră Română" от Румънската гранична полиция публикуваха своеобразна карта и написаха: 

"Планирате ли да пътувате до Гърция с МПС през този период? Имайте предвид следното:

Гранична полиция на Република България ни уведоми чрез Съвместния контактен център "Джургиу", че през този период се наблюдава значително увеличение на трафика на ГКПП "Кулата" и "Мазака". Също така се е увеличил броят на румънските туристи, пътуващи от Република Гърция.

В този контекст се препоръчва използването на алтернативни гранични пунктове между България и Гърция. Тези имат по-малък трафик и позволяват по-бързо преминаване на граничния контрол, като:

1. Желаещите да пътуват до Солун, Кавала и полуостров Халкидики, могат да преминават през ГКПП "Илинден" като алтернатива.

2. Туристите, пътуващи до курортите в района на Ксанти, Комотини и остров Тасос, могат да използват ГКПП Златоград като алтернатива на ГКМ "Маказа".

3. За курортите в района на Александропулис е препоръчително да преминават през ГКПП "Капитан Петко Войвода".

4. Всеки от нас има приятели, познати, които ще отидат на почивка, нека помогнем информацията да достигне до тях, нека споделим!, призоваха от Гранична полиция на Румъния