Лихвите по междубанковите кредити започнаха да падат, след като Федералният резерв на САЩ обяви неограничено суап линии с Европейската централна банка и централните банки на Швейцария и Англия.

Лихвите вървят надолу и защото европейските правителства обявиха планове за рекапитализация на банковите сектори в съответните страни. В Германия беше одобрен финансов план на стойност до 470 милиарда евро за гарантиране на междубанковите кредити от страна на правителството, както и финансови инжекции с цел преодоляване на недостига на ликвидност.
Лидерите на 15 страни в еврозоната постигнаха съгласие вчера да гарантират новите банкови дългове и да използват парите на данъкоплатците, за да поддържат ликвидността на финансовите институции.
Лихвите по тримесечните заеми в евро намаляха с 6.3 базисни пункта, до 5.32 на сто, което е най-големият им спад от 22 януари насам.
Като цяло понижението на лихвените проценти сигнализира за увеличение на шансовете за възстановяване на кредитните пазари, които бяха на практика замръзнали през миналата седмица.
Понижението на цената на заемите се дължи най-вече на предоставените от европейските правителства гаранции за междубанковите кредити, които намаляват риска и вероятно ще доведат до увеличение на обема от транзакции в сектора.
Отчитаният от Британската асоциация на банкерите базисен лихвен процент Либор по тримесечните заеми в долари намалява с 6.6 базисни пункта спрямо стойността си от петък, до 4.75 на сто. Въпреки това лихвите по междубанковите кредити остават високи, като преди седмица тримесечният Либор беше 4.29 на сто, а месец по-рано - 2.82 на сто. Евролиборът за едноседмичните кредити в евро пада с 26 базисни точки, до 4.37 на сто, което е най-голямото му намаление през тази година, според Европейската банкова федерация./БЛИЦ