Последиците от карантините и локдауните в Обединеното кралство може да са причина за повече смъртни случаи, отколкото заразяването с коронавирус, съобщава британският "Телеграф", като се позовава на статистически данни и проучвания на здравни организации.

В борбата на Великобритания с пандемията през 2020 и 2021 г. са отменени много приеми и процедури, което е довело до "огромно изоставане" в превенцията на заболяванията, с което Министерството на здравеопазването все още не може да се справи, пише Bulgalria ON AIR.

От началото на юни националната статистическа служба (ONS) е регистрирала 10 000 смъртни случая повече в сравнение със средната стойност за петте години, предшестващи пандемията. Това са случаи, които не са свързани с Ковид-19, от който през същия период са починали 2811 души. Това се случва на фона на призивите за подновяване на мерките за контрол на коронавирусната инфекция, по-специално задължителното използване на маски през зимата, пише изданието.

Британската фондация за изследване на сърцето и съдовите болести заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от статистиката, а Асоциацията за инсулти заяви, че е очаквала смъртните случаи да се увеличат.

Британското министерство на здравеопазването е разпоредило разследване на статистическите данни поради опасенията, че прекомерната смъртност е свързана със забавено или отложено лечение на заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук