Русия твърди, че военноморските й кораби са изстреляли днес предупредителни изстрели към британски военен кораб в Черно море, докато бойни самолети са хвърляли бомби, за да го принудят да напусне териториалните води на страната, пише "Фокус", позовавайки се на британския вестник The Times.

Руското министерство на отбраната заяви, че британският разрушител „Дифендър“ е навлязъл почти две мили в руските териториални води, когато е бил предупреден да се върне обратно. В него се казва, че екипажът на кораба не е отговорил и руски граничен патрулен кораб е открил предупредителен огън.

Малко след това самолет Су-24 е хвърлил четири високоексплозивни осколочни бомби близо до кораба, след което той е напуснал руски води, съобщи Министерството. Няма данни за пострадали

Източници от Министерството на отбраната (МО) на Великобритания съобщиха, че по време на инцидента руски и британски сили са провеждали учения в един и същ район на Черно море. Обединеното кралство е предупредило Москва, че там ще се провеждат учения, казаха те.

В изявление в „Туитър“ британското МО отрече руските съобщения. „Смятаме, че руснаците са провеждали учения със стрелби в Черно море и са предоставили на морската общност предварително предупреждение за тяхната дейност“, се казва в публикация в официалната емисия на МО.

„Не е имало изстрели насочени към британския кораб „Дифендър“ и ние не признаваме твърдението, че по неговия курс са били хвърлени бомби.“
Марк Галеоти, британски експерт по Русия, миналата седмица определи мисията на „Дифендър“ в Черно море като "жест на непокорство" към Москва и "солидарност" с Украйна.

Москва заяви, че е извикала британския аташе по отбраната в посолството на Великобритания заради инцидента. Юрий Швиткин, заместник-ръководител на Комисията по отбрана на руския парламент, обвини Великобритания в „неприемлива агресия“. Той предупреди, че в бъдеще Русия няма да се колебае да използва сила за защита на своите граници.

Британският военен кораб „Дифендър“ - миноносец тип 45 - е част от британската ударна група, придружаваща самолетоносач, която в момента се насочва към индо-тихоокеанския регион. По-рано този месец обаче беше обявено, че той временно ще се откъсне от групата, за да изпълни „собствения си набор от мисии“ в Черно море.

Инцидентът се случи няколко часа след като Валери Герасимов, началник на генералния щаб на руската армия, предупреди Великобритания и САЩ срещу "провокативното" присъствие на техните военни кораби близо до руските граници.

Той каза, че Москва е прогонила още един британски военен кораб – корабът „Драгън“, от руските териториални води през октомври, обвинявайки разрушителя, въоръжен с управляеми ракети в нарушаване на международното право, плавайки във води край Крим. Кремъл анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Службата за сигурност на ФСБ заяви миналия месец, че Русия е прогонила британския кораб от руските води, след като е пренебрегнал предупрежденията да се оттегли. Великобритания не признава претенцията на Русия за суверенитет над Крим.

Британското правителство заяви, че е „категорично невярно“, че корабът „Драгън“, който пътува през Черно море от Украйна до Грузия, е бил прогонен от руските сили. То също така отрече, че е в нарушение на морските закони за свободно преминаване, които позволяват на плавателни съдове, включително военни кораби, да поемат по най-краткия маршрут между две пристанища, стига да имат мирни намерения.

Междувременно официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че действията на британския есминец „Дифендър“ в Черно море са груба провокация. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ