Киевският апелативен съд отхвърли жалбата срещу налагането на бизнесмена Игор Коломойски на мярка за неотклонение задържане под стража с възможност за освобождаване под гаранция по дело за присвояване на над половин милиард гривни от "ПриватБанк", съобщава Укринформ.

Апелативният съд в Киев потвърди мярката за неотклонение, наложена срещу Коломойски, под формата на задържане под стража с възможност за освобождаване под гаранция, става ясно от излъчен запис на съдебното заседание.

Разследването твърди, че през 2013-2014 г. Коломойски незаконно е присвоил 5,8 млрд. гривни от "ПриватБанк", като фиктивно е внесъл пари в касата.

На 2 септември на Коломойски бяха повдигнати обвинения за измама и пране на пари, към които по-късно бяха добавени още три обвинения.

Според разследването между 2013 г. и 2020 г. бизнесменът е изнесъл в чужбина над 13 млн. долара, като е използвал инфраструктурата на контролирани банкови институции, припомнят световните издания.

Съдът реши да го остави в ареста за два месеца с право да внесе гаранция в размер на около 13,8 млн. долара, която по-късно бе увеличена на 105,3 млн. долара.

На 8 септември Националното антикорупционно бюро на Украйна наложи временен запор върху активите на Коломойски за 48 часа и внесе искане за постоянен запор във Върховния антикорупционен съд.

Съдът обаче не разгледа въпроса в необходимия срок, поради което делото за запор на активи беше прекратено. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук