Над 60 хиляди овце, 100 камили и голям брой едър рогат добитък ще бъдат традиционно раздадени на бедните семейства в Чечня и съседни руски региони като помощ от благотворителния фонд „Ахмат Кадиров” по случай мюсюлманския празник Курбан-Байрам, съобщи лично чеченският лидер Рамзан Кадиров на 10 септември.
Кадиров написал в Instagram, че 30 хиляди овце ще заминат за Дагестан, Ингушетия, Северна Осетия, Кабардино-Балкария, Ставрополския край, Карачаево-Черкесия, Адигея, Ростовска област, Калмикия и за Астраханска област, информира EAdaily.
 

Курбан-Байрам е един от най-свещените мюсюлмански празници, на който всички вярващи трябва да седнат на богата трапеза. За целта най-заможните колят добиче, като една трета оставят за себе си, втората раздават на роднини, а последната част се подарява на бедните.
 
Оказало се обаче, че половината от стадото в северокавказката автономна република Адигея изчезнало по пътя към малоимотните мюсюлмани. Навсякъде регионалните медии отразили ритуала по раздаване на жертвените животни, само в Адигея се пазело мълчание.
 
Правозащитникът от Майкоп Валерий Бриних направил разследване, разнищил далаверата и уведомил прокуратурата и с писмо Рамзан Кадиров, като пуснал копие и до медиите.
 
Оказало се, че за 450-хилядната република били изпратени 1250 овце, което можело да покрие празничните нужди на бедните. Само че не станало така. Корумпирани чиновници лишили от месо точно мюсюлманите в столицата Майкоп и района около него. Нямало как да не се разчуе.
 
Бриних установил, че половината от животните (640) са откраднати и скрити в бивша птицеферма в селището Родниковское само на 10 км от Майкоп. Сега са останали само 500 глави, като разликата е изядена, но се твърди, че животните умрели от неизлечима болест.
 
Грижата за стадото е възложена лично на главния ветеринар на републиката Амин Хаконов. На правозащитника станало ясно, че шефът на ветеринарното управление и неговите подчинени са само изпълнители, а зад светотатството да се открадне „от бедните и от Аллах” стоят светските и духовни власти на републиката. „Сребролюбието е един от най-страшните грехове във всяка религия” – написал правозащитникът.
 
„Уважаеми Рамзан Ахматович! Моят опит в борбата с корупцията показва, че правоохранителните органи на Адигея и органите на прокуратурата нищо няма да направят, а обратно ще се постараят за замотаят случая. Отчитайки, че със своята постъпка тези, които откраднаха 640 овце, посегнаха на Вашата чест, считам за въпрос на чест е да се осигури обективно и пълно разследване на това престъпление” – се казва в писмото на Валерий Бриних до Рамзан Кадиров.
 
Превод: БЛИЦ