Президентът на Беларус Александър Лукашенко за първи път коментира смъртта на основателя на ЧВК "Вагнер" Егейний Пригожин. 

"Предупреждавах Евгений Пригожин да внимава и настоявах „Вагнер“ да остане в Беларус", каза той, предава Ройтерс.

Президентът обясни, че неколкократно е предупреждавал Пригожин за възможността да бъде извършено покушение. Въпреки това президентът не Беларус не допуска Владимир Путин да стои зад самолетната катастрофа, в която загина ръководителя на „Вагнер“.

„Познавам Путин. Той е пресметлив, много спокоен. Не мога да си представя, че Путин го е направил и Путин трябва да бъде обвиняван. Просто е много непрофесионално извършено“, подчерта Лукашенко.

Президентът каза още, че по-рано тази година е научил за подготовката на покушение срещу Пригожин. Той е предал информацията в Кремъл, а руският президент на свой ред е предупредил бизнесмена.

"Ще ви дам само още един пример. Последния път, когато летяхме до Емирствата (през януари-февруари), получих много сериозна информация от източници за покушение срещу Евгений Пригожин.

В рамките на два часа, по мое указание, намериха руския посланик в Емирствата и го извикаха при мен. Предадох му шифрограма до Кремъл до Путин и Бортников (ръководител на ФСБ) за покушението срещу Пригожин", заявил Лукашенко.

По думите на беларуския президент, известно време по-късно той е проверил дали информацията е стигнала до него. Основателят на "Вагнер" е потвърдил, че руският президент го е предупредил за предстоящото покушение.

Според него „Вагнер“ ще продължи да действа, но на територията на Беларус.

Лукашенко каза още, че основателят на "Вагнер" никога не е искал от него гаранции за сигурността си. По думите му, между него и  Пригожин никога не е имало разговор в този дух не е имало.

„За да отговоря директно на този въпрос: не съм и длъжен да гарантирам сигурността на Пригожин“, каза президентът.

Както БЛИЦ съобщи, Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като "спекулации". "Това е абсолютна лъжа", каза по този въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук