Ако спечеля изборите за президент, ще направя всичко възможно, за да излезем от НАТО, заяви левият кандидат за стопанин на Елисейския дворец Жан-Люк Меланшон, предаде ТАСС. Претендентът за държавен глава на западноевропейската страна даде интервю пред телевизия в Париж.

"Студената война свърши, но разходите за отбраната растат. Надпреварата във въоръжаването продължава и лидер в това зловещо състезание не е Русия, а САЩ. Ето защо, ако бъда избран за президент и върховен главнокомандващ, ще настоявам  Франция да излезе от Северноатлантическия пакт. Ние не искаме да участваме във войните на Америка", посочи той. Меланшон отправи критики и към системата за противоракетна отбрана (ПРО).

"НАТО, разполагайки елементи от ПРО, сериозно подкопава мира в Източна и Централна Европа", каза политикът. Първият кръг от вота за държавен глава е насрочен за 23 април, а балотажът – за 7 май. Меланшон, според проучванията, е в челната петица. Да припомним, че Франция, която е сред създателките на Пакта, напуска организацията през 1966 г. Страната се връща в НАТО през 2009 г.