Президентът на Венецуела Николас Мадуро наблюдава голям военен парад по случай деня на независимостта на страната, наслаждавайки се на мощта си като главнокомандващ, докато критиките срещу него растат заради бруталната му разправа с опонентите, предаде АР.

Държавният глава аплодираше и размахаше свития си юмрук докато войниците преминаваха, следвани от танкове, а в небето прелитаха изтребители.

Поделение на специалните сили в камуфлажно облекло и извадено оръжие скандираше в знак на лоялност, докато преминаваше край трибуната във военна база край Каракас.

"Гледаме към небето и се молим за мир", каза Мадуро. "Молим се на Бог с насочени ракети".


 

Парадът демонстрира продължаващата подкрепа за Мадуро от страна на военните на фона на политическото противопоставяне с опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се опитва да отстрани президента социалист и разполага с подкрепата на повече от 50 държави.

Гуайдо призова сънародниците си да излязат днес по улиците, за да отбележат 208 години откакто Венецуела става независима от Испания. До обяд откликнаха хиляди и преминаха в шествие до щаба на военното разузнаване в Каракас, където предния ден капитан от флота, противопоставил се на Мадуро, беше изтезаван до смърт, според съпругата и адвоката му.

"Днес, във Венецуела, всеки, който продължава да подкрепя тази диктатура, трябва да знае, че е съучастник на погазването на човешките права", каза Гуайдо и призова военните да се присъединят към неговото движение.

Мадуро: Молим се на Бог с насочени ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Мадуро: Молим се на Бог с насочени ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

В израз на международно осъждане на Мадуро, върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет разпространи вчера унищожителен доклад, в който се казва, че силите за сигурност на Венецуела са извършили близо 5 300 убийства миналата година.

В разговори със служителите на ООН венецуелци са разказали, че има специално поделение в силите за сигурност - ФАЕС, което е "отряд на смъртта" и представлява група за унищожаване на хора.